ADANA(GÜNAYDIN)-Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, tatilden kendimizi suçlu hissetmeden dönmenin mümkün olduğunu söyledi. Gündüz, her gün sabah haşlanmış yumurta, akşam yemeğine de ızgara tavuk yemek zorunda kalmadan öğünlerde yapılacak çeşitlilikle tatilde sağlıklı beslenirken kilo kaybetmenin de mümkün olabildiğini belirtti.
Kahvaltıyı ödül gibi görünSağlıklı bir kahvaltı gün içinde fazladan kalori tüketmenin önüne geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, tatil kahvaltılarıyla ilgili önerilerini şöyle sıraladı:“Her gün farklı bir kahvaltı yapmaya çalışın. Böylece aynı gün her şeyi yemek yeme isteğiniz ortadan kalkacaktır. Kahvaltınızı alırken öncelikle taze mevsim sebzelerinin olduğu tarafa yönlenin. Bunun yanında ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar tüketmeniz gün içerisindeki tokluk hissetmenizi sağlayacaktır. Bol sebzeli menemen ya da omlet alternatifini de günlük programınıza ekleyebilirsiniz.Kahvaltıda tüketilecek 1 porsiyon peynirli gözleme ortalama 400 kalori içeriyor. Bu yüzden hamur işlerinin olduğu bölümden hızlıca uzaklaşmakta fayda var. Ancak tam buğday ekmeklerinin gün boyu iştah kontrolü yapmaya yardımcı olduğunu da unutmayın.”Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, sabahları sahanda 1 yumurta, 1 dilim beyaz peynir, 5 adet siyah zeytin, 1 tatlı kaşığı reçel, 2 dilim tam tahıllı ekmek ve yanında domates, salatalık, dereotundan oluşan yaklaşık 350-400 kalorilik bir kahvaltı önerdi. Ara öğünlerde tercihiniz taze meyve ve kuruyemiş olsunAkşam yemeğine çok aç oturmamak için mutlaka ara öğün yapılması gerektiğini belirten Gündüz, “Bu noktada seçiminiz taze meyvelerden ve kuru yemişlerden yana olmalı. Plaj çantanızda mutlaka ara öğününüz de olsun. Yoksa diğer alternatiflere kaçmak için kendinize bahaneler yaratabilirsiniz. İkindi vakitlerinde 2 top dondurmayı da tercih edebilirsiniz. Akşam yapacağınız yürüyüş ile bu kaçamağınızı dengelemiş olursunuz” dedi.Gündüz, 1 fincan şekersiz kahve ile yanında atıştırılacak 15 badem ve 3 kuru kaysının 250 kalori ile iyi bir ara öğün alternatifi olacağını söyledi.
Akşam yemeklerinde porsiyon kontrolü yapınÖzellikle açık büfeli akşam yemeklerinde kontrollü olmanın ilk adımının küçük bir tabak seçmekle başladığını ifade eden Gündüz, önerilerini şöyle sürdürdü:”Tabağınızı doldurmadan önce büfeyi gözden geçirerek zevkinize uygun ve en sağlıklı olanları bu şekilde seçebilirsiniz. Kilo açısından tehlikeli ürünlerden olan mezeler konusunda ise ilk tercihiniz yoğurtlu mezeler olsun. Közlenmiş biber, patlıcan veya taze semizotunu yoğurtla karıştırarak kalori hesabı yapmadan rahatça tüketebilirsiniz. Ana yemek olarak da ızgara, haşlama, buğulama yöntemiyle hazırlanmış tüm yemekleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yanında zeytinyağlı sebze yemekleri veya salatayı da mutlaka bulundurun.”Gündüz, eğer akşam yemeği fazla kaçırıldıysa da ertesi gün yüzme ya da tempolu yürüyüş ile telafi edilebileceğini belirtiyor. Meyve suları yerine ayran tüketinTatil dönemlerinde kalori artışının önemli nedenlerinden birinin de normalden fazla tüketilen asitli meşrubatlar ya da meyve suları olduğunu ifade eden Gündüz, bunların yerine su ya da ayran tüketilebileceğini belirtti. Gün içinde kaybedilen minerallin alınmasına da yardımcı olacak maden suyu ve ayran ikilisi aynı zamanda sağlıklı bir ara öğün alternatifi olduğunu, ancak maden sularını kalp hastalarının ölçülü tüketmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Kahvaltıyı ödül gibi görünSağlıklı bir kahvaltı gün içinde fazladan kalori tüketmenin önüne geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, tatil kahvaltılarıyla ilgili önerilerini şöyle sıraladı:“Her gün farklı bir kahvaltı yapmaya çalışın. Böylece aynı gün her şeyi yemek yeme isteğiniz ortadan kalkacaktır. Kahvaltınızı alırken öncelikle taze mevsim sebzelerinin olduğu tarafa yönlenin. Bunun yanında ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar tüketmeniz gün içerisindeki tokluk hissetmenizi sağlayacaktır. Bol sebzeli menemen ya da omlet alternatifini de günlük programınıza ekleyebilirsiniz.Kahvaltıda tüketilecek 1 porsiyon peynirli gözleme ortalama 400 kalori içeriyor. Bu yüzden hamur işlerinin olduğu bölümden hızlıca uzaklaşmakta fayda var. Ancak tam buğday ekmeklerinin gün boyu iştah kontrolü yapmaya yardımcı olduğunu da unutmayın.”Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, sabahları sahanda 1 yumurta, 1 dilim beyaz peynir, 5 adet siyah zeytin, 1 tatlı kaşığı reçel, 2 dilim tam tahıllı ekmek ve yanında domates, salatalık, dereotundan oluşan yaklaşık 350-400 kalorilik bir kahvaltı önerdi. Ara öğünlerde tercihiniz taze meyve ve kuruyemiş olsunAkşam yemeğine çok aç oturmamak için mutlaka ara öğün yapılması gerektiğini belirten Gündüz, “Bu noktada seçiminiz taze meyvelerden ve kuru yemişlerden yana olmalı. Plaj çantanızda mutlaka ara öğününüz de olsun. Yoksa diğer alternatiflere kaçmak için kendinize bahaneler yaratabilirsiniz. İkindi vakitlerinde 2 top dondurmayı da tercih edebilirsiniz. Akşam yapacağınız yürüyüş ile bu kaçamağınızı dengelemiş olursunuz” dedi.Gündüz, 1 fincan şekersiz kahve ile yanında atıştırılacak 15 badem ve 3 kuru kaysının 250 kalori ile iyi bir ara öğün alternatifi olacağını söyledi.
Akşam yemeklerinde porsiyon kontrolü yapınÖzellikle açık büfeli akşam yemeklerinde kontrollü olmanın ilk adımının küçük bir tabak seçmekle başladığını ifade eden Gündüz, önerilerini şöyle sürdürdü:”Tabağınızı doldurmadan önce büfeyi gözden geçirerek zevkinize uygun ve en sağlıklı olanları bu şekilde seçebilirsiniz. Kilo açısından tehlikeli ürünlerden olan mezeler konusunda ise ilk tercihiniz yoğurtlu mezeler olsun. Közlenmiş biber, patlıcan veya taze semizotunu yoğurtla karıştırarak kalori hesabı yapmadan rahatça tüketebilirsiniz. Ana yemek olarak da ızgara, haşlama, buğulama yöntemiyle hazırlanmış tüm yemekleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yanında zeytinyağlı sebze yemekleri veya salatayı da mutlaka bulundurun.”Gündüz, eğer akşam yemeği fazla kaçırıldıysa da ertesi gün yüzme ya da tempolu yürüyüş ile telafi edilebileceğini belirtiyor. Meyve suları yerine ayran tüketinTatil dönemlerinde kalori artışının önemli nedenlerinden birinin de normalden fazla tüketilen asitli meşrubatlar ya da meyve suları olduğunu ifade eden Gündüz, bunların yerine su ya da ayran tüketilebileceğini belirtti. Gün içinde kaybedilen minerallin alınmasına da yardımcı olacak maden suyu ve ayran ikilisi aynı zamanda sağlıklı bir ara öğün alternatifi olduğunu, ancak maden sularını kalp hastalarının ölçülü tüketmesi gerektiğine de dikkat çekti.