ADANA (GÜNAYDIN) – Dondurulmuş gıdalar, pratik kullanımı ve en sağlıklı şekilde korundukları için iyi bir seçim olsa da bilinçli kullanım çok önemli. Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanları Dyt. Sıla Artural ve Dyt. Tilbe Akın, dondurulmuş gıdayı hızlı çözdürmeye çalışmanın da çözündürdükten sonra yeniden dondurmanın da yanlış olduğuna dikkat çekerek, “Çözülen gıda tekrar dondurulursa besinin içindeki zararlı mikroorganizmalar iki kat çoğalır.” dedi.İşte dondurulmuş gıdalar hakkında sık sık sorulan sorulara Diyetisyen Artural ile Akın’ın verdiği yanıtlarla dondurulmuş gıdalar hakkında bilmemiz gereken 5 şey…1- Besinin çevresindeki suyu buz kristallerine çevirmek amacı ile ürünün çeşidine göre mümkün olan en kısa sürede kristalizasyonu sağlayarak besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak bozulmasını önleyen bir saklama yöntemidir. Ürünün tüm noktalarında termal stabilizasyon -18 derece veya altına indirilir. 2 - Dondurulmuş ürünler normal ürünlere göre besin değerini daha az kaybeder. Uygun koşullarda üretilmeleri ve kontrollü soğutma işlemine maruz kalmaları güvenilirliğini arttırmaktadır. 3- Hazır dondurulmuş gıdalarda soğutma işlemi daha kısa sürede ve kontrollü yapılır. Paketlenmesi sırasında temiz hava azot ve karbondioksit kullanılırken, raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddeleri eklenir. Ve her aşamada zararlı mikropların üremesini engelleyici önlemler alınır. 4- Dondurma işlemi besinin değerini fazla kaybetmeden tüketime hazır edilmesi esasına dayanmaktadır. Ancak dondurulmuş gıdaların da buzlukta beklediği sürede besin değeri azalabilir. Besin derin dondurucuya koyulduktan sonra 3-6 ay içerisinde tüketilmelidir. 5- Dondurulmak üzere seçilmiş besinler sağlam, taze ve dondurulma işlemine hazır olmalıdır. Bir gıda son tüketim tarihine kadar her an dondurulabilir. Besin derin dondurucuya konulduktan sonra 3-6 ay içerisinde tüketilmelidir.
SAĞLIK
27 Aralık 2017 - 16:39
Dondurulmuş gıdalara dikkat
SAĞLIK
27 Aralık 2017 - 16:39