VURAL KÖSEADANA (GÜNAYDIN)- Adana Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Saruhan Yağmur, Adana’da et ve et ürünleri satan tüm işletmeleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü zabıta ve emniyet müdürlüğü görevlileriyle birlikte denetlemeye başladıklarını bildirdi. Faturasını, irsaliyesini ibraz edemeyen gıda işletmelere kaçak et hükmüyle yasal yaptırım uygulanacağını aktaran Yağmur, vatandaşların 5 liraya satılan kebapları, 10 liraya satılan sucukları tüketmemeleri konusunda uyardı. Kemiksiz etin kilosunun 35 lira olduğunu aktaran Yağmur, Türkiye’deki hayvan varlığının azalmasına bağlı olarak önlem alınmaması durumunda et fiyatının yakın zamanda 60 liraya kadar çıkabileceğini söyledi.ET VE ET ÜRÜNÜ SATAN TÜM İŞLETMELER DENETLENECEKGazetemize yaptığı açıklamada Kasaplar Esnaf Odası’nın 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun verdiği denetim görevini yerine getirmek için canla başla çalıştığını belirten Saruhan Yağmur, Adana’da yaklaşık 10 gündür polis, zabıta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte et ve et ürünü satışı yapan işletmeleri denetlediklerini söyledi.ŞU ANA DEK SAKINCALI BİR DURUMA RASTLANMADIYağmur, “Kasapları, tavukçuları, balıkçıları, şarkütericileri, özellikle et sucuğu yapıp toptan satan kurumları, yani et ve et ürünleri satan tüm işletmeleri tek tek denetleyip numune alıyoruz. Aldığımız numunelerin sonuçlarını da kamuoyuna basın yoluyla açıklayacağız. Vatandaşımız bize hangi saatte ihbarda bulunursa bulunsun oraya denetim elemanı gönderme yetkimiz var. Şu ana kadar denetimlerimizde sakıncalı bir durumla karşılaşmadık. Sadece açma ruhsatı olmayan, oda kaydı olmayanları uyardık, tutanağımızı tuttuk ve ilgili kurumlara bu tutanaklarımızı göndereceğiz” dediFATURA VE İRSALİYE İBRAZ EDEMEYENE CEZA Denetimlerde işletmelerden kullandıkları etin faturasını, irsaliyesini de istediklerini vurgulayan Yağmur, “Lokantalara etlerin nereden geldiğini de denetlemek için fatura ve irsaliye istiyoruz. Bu belgeleri ibraz edemeyen işletmelerin etine zabıta ve Tarım İl Müdürlüğü’yle birlikte el koyacağız. Bu işletmelere kaçak et hükmüyle cezai işlem de uygulayacağız” diye konuştu.UCUZ KEBAP VE SUCUK UYARISI Kaçak et kesmenin cezasının 5 bin 170, kaçak et bulundurup satmasının cezasının ise bin 800 lira olduğunu ifade eden Yağmur, vatandaşların sağlıkları açısından tükettikleri et ürünlerinin kaçak olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Yüreğir Zabıtası’nın yaptığı denetimlerde kaçak et ele geçirdiğini anımsatan Yağmur, bu etlerin kasaplara değil ucuz kebap satan lokantalara satıldığını öne sürdü.Piyasada 5 liraya dahi Adana kebabı satıldığına dikkati çeken Saruhan Yağmur, “Kemiksiz etin fiyatı 35 liraya çıktı. Nasıl oluyor da 5 lira gibi fiyatlara kebap satılabiliyor. Piyasada 10 liraya da 40 liraya da et sucuğu satılıyor. Halkımızın bu kadar ucuz et ürünlerini tüketmeleri lazım” şeklinde konuştu.SUCUKLARA KASAPLAR ODASI MÜHRÜ VURULACAKEl yapımı ucuz et sucuklarının çoğunda soya fasulyesi kullanıldığını vurgulayan Yağmur, yaptıkları yeni bir çalışmayla güvenilir et sucuklarına Kasaplar Odası’nın mührünün vurulacağını söyledi. Yağmur, “Vatandaşlarımız Kasaplar Odası’nın mührünü taşıyan et sucuklarını gönül rahatlığıyla tüketebilecekler” dedi.MARKETLERİN DEPOLARI DA DENETLENECEKKasaplar Odası’na kayıtlı olmayıp et ve ürünleri satan işletmeleri de denetleyeceklerinin altını çizen Yağmur, “Et denilince akla sadece kasaplar geliyor ama öyle değil. Marketlerin etleri depoladıkları yerleri de denetleyeceğiz” şeklinde konuştu.ETİN KİLOSU 60 LİRAYI BULABİLİRCanlı koyunun kilosunun 12 TL olduğunu, dananın kesiminin ise 24 TL olduğunu kaydeden Yağmur, Türkiye’de hayvan varlığının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. Tarım Bakanlığı verileninin yanlış olduğunu ifade eden Yağmur, “Büyükbaş yok, küçükbaşta koyun can çekişiyor. Şu anda kemiksiz etin kilosu 35 lira ve böyle devam ederse 60 liraya da bulur. Hayvan varlığındaki azalma nedeniyle kurban bayramına kurbanlık bulmak da zor olacak. Çok ciddi sorun var. Sayın Başbakan bu konu üzerinde hassasiyetle durmalı” dedi.ET DEĞİL CANLI HAYVAN İTHAL EDİLMELİEt ithaline karşı olduklarının altını çizen Yağmur, et yerine canlı hayvan ithal edilmesi gerektiğini savundu. Yağmur, “Daha önce Suriye’ye, Beyrut’a biz gönderiyorduk, şimdi biz onlara muhtaç olduk. Biz hangi koşullarda kesildiği, ne olduğu belli olmayan et değil, canlı hayvan ithal edilmesinden yanayız” diye konuştu.
ADANA
25 Şubat 2015 - 09:52
Etin kilosu 60 lirayı bulabilir
Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Saruhan Yağmur, canlı hayvan varlığındaki azalmaya bağlı olarak et fiyatlarının yakın zamanda fırlayabileceğini söyledi
ADANA
25 Şubat 2015 - 09:52