Bugun...


‘Kasaplar et satabilir ama kesim yapamaz’
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Hayvanların kesimi ancak Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmış kesimhanelerde yapılabilir” dedi

facebook-paylas
Tarih: 15-08-2017 08:17
 ‘Kasaplar et satabilir ama kesim yapamaz’
+ -

MUSTAFA ÖZKE

 

ADANA (GÜNAYDIN) – Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şarbon ve kuduz hastalığının etten teşhis edilemeyeceğini belirterek, “Dolayısıyla canlıyken, kesim anında ve kesimden sonra o hayvan bir veteriner hekim tarafından mutlaka kontrol edilmeli, mühürlenmeli ve et sonra satışa sunulmalıdır. Kasaplık ayrı, kesimhane ruhsatı sahibi olmak ayrıdır. Bunun ayrımı iyi yapılmalıdır. Bu yönüyle kasaplar et satabilir ama kesim yapamaz” dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulunan Köse, hayvan kesimlerinin resmi makamlarca onaylanmış yerlerde kesilmesi gerektiğini vurguladı.

Köse, “Halk arasında yanlış bir anlayış var. Kaçak kesim denilince akla at v eşek kesimleri geliyor. Oysa ruhsatlı yerde kesilmeyen her hayvan kaçak kesimdir. Kırmızı etin bu kadar pahalı olduğu bir kentte kaçak kesime yönelenler oluyor ama Tarım İl Müdürlüğü bu konuda yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. Emniyet Müdürlüğü ile yapılan koordineli çalışmalarda kaçak kesimler engelleniyor” diye konuştu.

 

KÜPEYE DİKKAT!

 

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Hayvanların kulaklarının küpeli, büyükbaş hayvanların pasaportu ve küpeli ayrıca bütün hayvanların veteriner sağlık raporu ile il içinden gelen hayvanlarında hayvan nakil belgesinin gelmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Hayvanların kulaklarının küpeli olması, belgeli olması o hayvanın veteriner hekim tarafından muayene edildiğinin ve sağlıklı olduğunun göstergesidir. Kurbanlık alırken hayvanın çevreye duyarlı, bakışlarının canlı, tüylerinin düzgün ve parlak olmasına, zayıf olmamasına dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu

 

KURBANLIK SIKINTISI OLMAYACAK

 

Adana’da 16–17 bin civarında büyükbaş 130 bin civarında küçükbaş hayvan kurbanlık olarak beslendiğini dile getiren Köse, “2016 yılı kurban bayramında 8 bin adet büyükbaş ve 120 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesildiği düşünülürse kurbanlık sıkıntısının olmayacağı söylenebilir. Kurban satış yerlerinde ve kurban kesim yerlerinde Tarım İl Müdürlüğünce görevlendirilmiş veteriner hekimler bulunmaktadır. Sağlığımız için veteriner hekimlere danışmak ve sağlıklı hayvan almak önemlidir” ifadesini kullandı






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANANLAR HABERLER
YUKARI