Kış mevsiminde sofralarda hazır bulunsun diye yaz geldiği anda kurulmaya başlayan turşular, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti. Ancak bu lezzet, uygun bir şekilde yapılmadığında sağlınızı büyük riske atıyor.Sürekli el altında bulunmalarından dolayı genelde turşu kurmak için pet şişeleri kullanıyoruz. Sıkça yapılan bu hatanın sonuçları ağır olup sağlığa zarar verebiliyor. Bu zarar uzun zamandır biliniyorPET, yüksek sıcaklık ve asit gibi olumsuzluklara maruz kaldığında içindeki gıda maddesine BISFENOL-A (BPA) ve Dioksin gibi kansere neden olduğu bilinen kimyasallar geçirir. Bunun yanı sıra Gıda Standartları Enstitüsü’nün Nisan 2010’daki raporuna göre, PET şişelerin birden fazla kullanımı endokrin bozukluklarına yol açabiliyor. Bu yüzden ev yapımı gıdaları pet şişelerde saklamaktan kaçınmalısınız.Ciddi uyarıHalk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, turşu kurulurken kullanılacak kapların mutlaka cam olması konusunda uyarıyor. Turşunun asidik ortamında hızla çözülen PET, içindeki zararlı kimyasalları turşuya aktarıyor. Bu kimyasallar pek çok kanser türünün tetiklenmesinden sorumlu.Turşudaki tehlike bununla da bitmiyor. Sağlık önlemleri alınmadan kurulup satılan hazır turşular da sağlık açısından oldukça riskli. Kullanılan turşu bidonlarının hangi maddeden yapıldığı, kaçıncı kez kullanıldığı ve hijyen kalitesi dikkat edilmesi gereken faktörler.Turşu gerektiği gibi yapılırsa, bağışıklık sistemini destekleyen bakteriler sayesinde vücudun direncini artırır. Bu da, kış hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür veya hastalıklarla baş etmeyi kolaylaştırır.Evde turşu yaparken dikkat edilmesi gerekenler varHalk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, turşu için seçilen gıdaların mutlaka ama mutlaka taze olması gerektiğinin altını çiziyor. Özyaral; lekeli, çürük ve küflü gıdaların turşunun içine mikotoksin adı verilen mikroorganizmalar salgılayacağını belirtiyor. Mikotoksin barındıran bir ürünü tüketmek ise, kusma, zehirlenme gibi sonuçlara yol açabileceği gibi sindirim sisteminde bir kanserin tetiklenmesine de sebep olabilir.Tuzu abartmayınSağlık açısından risk oluşturmayan turşular yapmak için bir diğer önemli husus da tuz oranı. Tuzun, sebep olduğu zararlardan kaçınmak için turşu kurarken mümkün olduğu kadar az tuz kullanmak gerekiyor. Cam kavanozlarda, az tuz kullanarak, taze sebzelerden yaptığınız turşular bütün kış boyunca bağışıklık sisteminize büyük destek sağlayacaktır.
SAĞLIK
25 Mart 2017 - 10:15
Pet şişelerde olan turşuların tehlikesi
Pet şişelerde olan turşuların tehlikesi
SAĞLIK
25 Mart 2017 - 10:15