Kısaca GDO olarak bilinen genetiği değiştirilmiş organizmalar özellikle zirai ürünlerde en çok tartışılan konulardan biri olurken Perumal Gandhi ve Ryna Pandya isimli iki biyomühendis, laboratuvar ortamında yapay inek sütü üretmeyi başardı.Soya sütü, badem sütü ya da pirinç sütü gibi özellikle vejetaryen tüketicilerin tercih ettiği süt alternatifi ürünlerin inek sütünün yerini tutmadığını ve alternatif ürünler yerine muadil ürünlerin kullanılmasının daha doğru olduğunu savunan bu iki vegan biyomühendis, özellikle de dondurma yapımında hiçbir süt alternatifi ürünün inek sütünün yerini tutamadığını ve hem kalite hem de lezzet olarak gerçek sütün yerini dolduramadığını belirterek bu ürünün inek sütüne alternatif değil eşdeğer bir ürün olduğunu savundu.ZAMANLA ÜRETİM MALİYETİ DÜŞECEKLaboratuvar ortamında genetiği değiştirilmiş bir mayanın süt proteini salgılamasını sağlayrak ürettikleri bu sütün önümüzdeki yıl piyasaya olacağını, başlangıçta normal sütlerden daha pahalı olsa da zamanla üretim maliyeti düşeceğinden fiyatının da aşağı ineceğini belirterek içinde bakteri barındırmayan bu sütün raf ömrünün de daha uzun olacağının altını çiziyor.
TEKNOLOJİ
31 Temmuz 2015 - 18:37
Yapay inek sütü önümüzdeki yıl piyasaya çıkıyor
İki vegan biyomühendis laboratuvar ortamında yapay süt üretmeyi başardılar. Sütün önümüzdeki yıl piyasaya çıkması bekleniyor.
TEKNOLOJİ
31 Temmuz 2015 - 18:37