Referandumdu seçim çalışmalarıydı derken biraz siyasetten uzaklaşalım dedim ve baş tacı kadınlarımızın yaşadığı zorluklardan birine değineyim istedim. Bilirsiniz o da yemek meselesi…
*****
Hani, her akşam ‘Ne yapayım’ derdi vardır ya… Hani bilirsiniz her şartlarda kadın olmak zordur. Eşi sorar ‘Hanım akşama ne yemek yapacaksın?’, Oğlu dışarıdan arar ‘Anne akşama ne yemek yapıyorsun?’, Annenin soruya cevabı ‘Allah ne verdiyse’ olur … Ama anne akşama en iyisini yapmak için elinden geleni yapar. Bu yönüyle kadın olmak zordur.
*****
Hele hele Türkiye şartlarında 'kadın olmak' ne yazık ki hayata 1-0 yenik başlamak demektir...
Çalışan kadınsanız, o zaman evin gözü, kulağı, işçisi oluveriyorsunuz. O halde baş tacı kadınlara bir nebze de olsa yardımcı olmak elbette bizim payımız olsun istedim. Bugünkü yemek tarifimizi Hüseyin Sungur arkadaşımızdan aldım. Sağ olsun o da kırmadı. İmambayıldı yemeğinin nasıl yapıldığının tarifini bana söyledi.
*****
Bilen bilir eli maharetlidir. Mutfağa girdi mi yaptığı yemekle parmağınızı ısırırsınız… İşte ben de sizlerle paylaşmak istedim şimdiden afiyet olsun diyebilirim.
*****
Önce patlıcanları pijamalı olarak soyunuz ve derin bir kaba tuzlu su hazırlayıp, patlıcanları da içerisine koyunuz. (üste çıkmamaları için üzerlerine ağırlık yapacak bir tabak koyunuz)
Bir süre tuzlu suda bekledikten sonra patlıcanları çıkarıp kurulayınız.
Bir tavaya sıvı yağını koyunuz ve kızınca patlıcanları koyup kızartınız, kızaran patlıcanları fırın tepsinize diziniz. Orta kısımlarını boyuna doğru yarınız.
*****
İçini hazırlamak için bir tavaya zeytinyağını koyunuz ve içerisine piyazlık doğradığınız soğanları, sarımsaklarını ekleyip kavurunuz. Daha sonra küp, küp doğradığınız domatesi, halka, halka doğranan sivri biberleri, incecik kıyılan maydanozu, şekeri, tuzu, karabiberi de ilave edip kavurmaya devam ediniz.
Hazırlamış olduğunuz harcınızı tepsideki patlıcanların içlerine eşitçe paylaştırın. 2 su bardağı suda ekledikten sonra, fırınınızda pişiriniz.
Soğuk olarak servis ediniz. Afiyet olsun.