'Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt tüketiyoruz'
Adana Sütçüler, Yoğurtçular, Peynirciler ve Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, Türkiye'de halkın günde ortalama 69 gram süt içtiğini, bunun da çok yetersiz olduğunu söyledi
Yayınlanma :
22.05.2020 09:09
Güncelleme :
22.05.2020 09:09


ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Sütçüler, Yoğurtçular, Peynirciler ve Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, dünyada ilk 10 süt üreticisi içerisinde yer alan Türkiye’de süt içme oranının Avrupa’ya göre oldukça düşük olduğunu belirterek, “Türk halkı neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içiyor.” dedi
Özalp, çocukların beyin ve kemik gelişimi ile büyüme hormonlarına olan etkisinin; yaşlılıkta ise kalsiyum kaynağı olarak vazgeçilmez olan sütün günlük beslenmenin önemli bir parçası olması gerektiğini söyledi.
"AYDA 5 BARDAK SÜT İÇİYORUZ"
Her yıl 21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirten Memduh Özalp, süt tüketimi konusunda Türkiye’de hala büyük sıkıntılar olduğunu belirterek, “Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumunda. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi yıllık 120 litrenin üzerinde. Bu rakamlar İspanya’da 90 litre, Fransa’da kişi başı 70 litre, İtalya’da 63 litre düzeyinde gerçekleşiyor. Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 25 litre düzeyinde. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 69 gram süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyor.” dedi
Özalp, “Özellikle çocukların fiziksel ve beyinsel gelişiminde protein son derece önemlidir. Yüksek kalitede, gerçek protein içeren sütün her gün tüketilmesi gerekir. Sütte bulunan proteinler diğer yiyeceklerde bulunan proteinlerden daha yüksek kalitededir. Vücudumuz sütteki proteininin tamamına yakınını sindirmektedir. Bu nedenle süt en sağlıklı protein kaynağı olan gıdaların başında gelir” şeklinde konuştu.
"SÜT MİNERAL DEPOSU"
Sütün aynı zamanda fosfor, magnezyum, çinko ve selenyum gibi diğer birçok minerali de içinde barındırdığını anlatan Özalp, “Son 20 yılda, süt ürünleri proteinleri üzerine araştırmalar artmıştır. Bugün biz biliyoruz ki süt ürünleri proteinlerinin hipertansiyon, dislipidemi ve hipertansiyon üzerine direk pozitif etkileri bulunmaktadır. Süt ürünleri proteinleri aynı zamanda yağsız vücut kitlesini artırma ve obeziteyi azaltma aracılığıyla dolaylı yoldan metabolik sağlığı da iyileştirmektedir” ifadesini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: