MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Seyhan Ziraat Odası Başkan Vekili Cahit İncefikir, Adana’da aşırı sıcaklar yüzünden narenciye sektöründe yaşanan meyve dökümü ve taze filiz kurumasının üreticiyi tedirgin ettiğini söyledi.
Kendisinin bir üretici olarak bahçesinde bugüne kadar 5 çeşit ve 4 kez dökümü engelleyecek ve gelişimi daha çok artıracak gübreleme yaptırdığını anlatan İncefikir, ancak bunların hiçbir işe yaramadığını ve meyvelerin döküldüğünü vurguladı.
ÜRÜN DÖKÜLMESİ AFET OLARAK GÖRÜLMELİ
İncefikir, “Türkiye’de üretilen 4 milyon ton narenciyenin büyük çoğunluğu bu bölgede elde ediliyor. Kışın yaşanan zirai don ile yazın meydana getirdiği aşırı sıcaklar narenciye üreticisini perişan ediyor. Rekolte endişesi yaşayan üretici ne yapacağını şaşırmış durumda. Bu yönüyle üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Sonuçta bu da bir doğal afettir. Üretici istediği kadar önlem alsın aşırı sıcağın ve zirai donun önüne geçemiyor. Burada devletin devreye girmesi gerekiyor. Devlet Destekli Tarım Sigortaları(TARSİM)’nın bunu bir afet olarak görmesi desteklemesi gerekir” dedi.
Her ürünün yetişme sürecinde kendine göre hassas bir dönemi bulunduğunu anlatan İncefikir, “Narenciyenin de zayıf olduğu dönem aşırı sıcaklara denk geldi. Aşırı sıcaklıkların yaşandığı günlerde, poyraz ile birlikte ağaçlardaki ürün döküldü. Üretici hesap ettiği ürünü elde edemezse büyük sorun yaşar. Rekolte beklenen seviyede olmazsa iç pazarda da sorun yaşanır ithalatta da… Özellikle erkenci portakal, mandalina ve bazı limonlarda yüksek döküm yaşandı. Bu sorun elbette iç piyasaya da yansıyacaktır” diye konuştu.
AŞIRI SU KAYBI MEYVEYİ DÖKER
Narenciye ağaçlarının 12–13º C de gelişmeye başladığını dile getiren İncefikir, “25–26º C de en hızlı gelişme olur, 32º C den sonra yavaşlar ve 39º C de durur. Tomurcuk, çiçek ve küçük meyveler sırasıyla yanar. Yüksek sıcaklıkta aşırı su kaybı yaprakların ölümü ve meyve dökümüne neden olur. Aşırı rüzgâr buharlaşmayı arttırır. Yaz dönemlerinde Haziran ayında biz üreticilerin artık klasikleştiği bir dönemimiz var. Korkumuz şuan içerisinde bulunduğumuz Haziran ayında da geçtiğimiz 4 günlük sıcaklarda az hasar görenlerin de döküm yapmasıdır.” ifadesini kullandı.
ADANA (GÜNAYDIN) – Seyhan Ziraat Odası Başkan Vekili Cahit İncefikir, Adana’da aşırı sıcaklar yüzünden narenciye sektöründe yaşanan meyve dökümü ve taze filiz kurumasının üreticiyi tedirgin ettiğini söyledi.
Kendisinin bir üretici olarak bahçesinde bugüne kadar 5 çeşit ve 4 kez dökümü engelleyecek ve gelişimi daha çok artıracak gübreleme yaptırdığını anlatan İncefikir, ancak bunların hiçbir işe yaramadığını ve meyvelerin döküldüğünü vurguladı.
ÜRÜN DÖKÜLMESİ AFET OLARAK GÖRÜLMELİ
İncefikir, “Türkiye’de üretilen 4 milyon ton narenciyenin büyük çoğunluğu bu bölgede elde ediliyor. Kışın yaşanan zirai don ile yazın meydana getirdiği aşırı sıcaklar narenciye üreticisini perişan ediyor. Rekolte endişesi yaşayan üretici ne yapacağını şaşırmış durumda. Bu yönüyle üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Sonuçta bu da bir doğal afettir. Üretici istediği kadar önlem alsın aşırı sıcağın ve zirai donun önüne geçemiyor. Burada devletin devreye girmesi gerekiyor. Devlet Destekli Tarım Sigortaları(TARSİM)’nın bunu bir afet olarak görmesi desteklemesi gerekir” dedi.
Her ürünün yetişme sürecinde kendine göre hassas bir dönemi bulunduğunu anlatan İncefikir, “Narenciyenin de zayıf olduğu dönem aşırı sıcaklara denk geldi. Aşırı sıcaklıkların yaşandığı günlerde, poyraz ile birlikte ağaçlardaki ürün döküldü. Üretici hesap ettiği ürünü elde edemezse büyük sorun yaşar. Rekolte beklenen seviyede olmazsa iç pazarda da sorun yaşanır ithalatta da… Özellikle erkenci portakal, mandalina ve bazı limonlarda yüksek döküm yaşandı. Bu sorun elbette iç piyasaya da yansıyacaktır” diye konuştu.
AŞIRI SU KAYBI MEYVEYİ DÖKER
Narenciye ağaçlarının 12–13º C de gelişmeye başladığını dile getiren İncefikir, “25–26º C de en hızlı gelişme olur, 32º C den sonra yavaşlar ve 39º C de durur. Tomurcuk, çiçek ve küçük meyveler sırasıyla yanar. Yüksek sıcaklıkta aşırı su kaybı yaprakların ölümü ve meyve dökümüne neden olur. Aşırı rüzgâr buharlaşmayı arttırır. Yaz dönemlerinde Haziran ayında biz üreticilerin artık klasikleştiği bir dönemimiz var. Korkumuz şuan içerisinde bulunduğumuz Haziran ayında da geçtiğimiz 4 günlük sıcaklarda az hasar görenlerin de döküm yapmasıdır.” ifadesini kullandı.