MUSTAFA ÖZKE
HALK RAHATSIZ
Son günlerde Adana’da havaların aşırı ısınması gıda güvenliği ve halk sağlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur’un ardı ardına denetlemelerde bulunup, bazı işyerleri hakkında tutanak tutması, Tarım İl Müdürlüğü ve Veteriner Hekimler Odası tarafından tepkiyle karşılandı. Kurumların basında karşılıklı birbirlerini itham etmesi ve denetim yetkisi konusunda tartışmalara girmesi vatandaşlar arasında rahatsızlığa neden oldu. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 11. Maddesinin L ve M bendinin kendisine verdiği yetkileri kullandığını söyledi. Başkan Yağmur, işyerlerini denetlemeye giderken tarım ve sağlık il müdürlüklerinden ekip istediklerini ama ekip gönderilmediğini iddia etti.
922 DENETİMDE 273 NUMUNE ANALİZİ
Tarım İl Müdürlüğü yetkileri ise, “Tespit edilen uygunsuzluklara 5996 sayılı kanunun öngördüğü şekilde idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Yapılan denetimler kasap ve marketleri de kapsamaktadır. Kasap ve marketlere yönelik olarak yapılan gıda kontrol hizmetlerimiz artırılarak devam etmekte olup özellikle kaçak kesim ve menşei belli olmayan etler tespit edildiğinde sorumluları hakkında market veya kasap ayırt etmeksizin idari para cezaları uygulanmakta ve şüpheli ürünlere imha edilmek üzere el konulmaktadır. Kasaplar ve şarküterilerde 20l9 yılının ilk çeyreğinde 922 denetim gerçekleştirilmiştir. Denetimlerimizde numune alımları da yapılmakta olup et ürünlerinden 20l9 yılının ilk beş ayında 273 numune analizleri yaptırılmış olup olumsuz sonuçlanan numune için ilgili işletmelere cezai işlem uygulanmıştır.” dedi
‘KASAPLAR ET SATMAKLA YÜKÜMLÜ’
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse de, “Devletin ruhsatlandırdığı kesimhanelerde hazırlanmamış her et kaçak et demektir. Ortada kesilmek üzere olan bir hayvan var ise önce onu veteriner hekim muayene eder, kesim sırasında gözlemler ve kesimden sonra da eti muayene eder ve mühürler. Bir etin sağlıklı olup olmadığına karar verme yetkisi sadece sadece veteriner hekimlerdedir. Herkes kendi işini yapsın. Kasaplar Odası Başkanı'nın et denetleme gibi bir yetkisi olamaz. Veteriner hekimin mühürlemediği hiç bir et sağlıklı olarak kabul edilemez. Kasaplara, hayvan sahiplerine ve hayvan kesenlere buradan sesleniyorum; sağlık raporuyla gelmiş sağlıklı hayvanlarınızı devletin kesimhanelerinde kestirin, veteriner hekimler tarafından mühürlensin ve ondan sonra kasaplarda satılsın. Kasaplarda kesim yapılamaz. Kasaplar kesimhanelerde kesilmiş etleri parçalayıp satmakla yükümlüdür” diye konuştu
HALK RAHATSIZ
Son günlerde Adana’da havaların aşırı ısınması gıda güvenliği ve halk sağlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur’un ardı ardına denetlemelerde bulunup, bazı işyerleri hakkında tutanak tutması, Tarım İl Müdürlüğü ve Veteriner Hekimler Odası tarafından tepkiyle karşılandı. Kurumların basında karşılıklı birbirlerini itham etmesi ve denetim yetkisi konusunda tartışmalara girmesi vatandaşlar arasında rahatsızlığa neden oldu. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 11. Maddesinin L ve M bendinin kendisine verdiği yetkileri kullandığını söyledi. Başkan Yağmur, işyerlerini denetlemeye giderken tarım ve sağlık il müdürlüklerinden ekip istediklerini ama ekip gönderilmediğini iddia etti.
922 DENETİMDE 273 NUMUNE ANALİZİ
Tarım İl Müdürlüğü yetkileri ise, “Tespit edilen uygunsuzluklara 5996 sayılı kanunun öngördüğü şekilde idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Yapılan denetimler kasap ve marketleri de kapsamaktadır. Kasap ve marketlere yönelik olarak yapılan gıda kontrol hizmetlerimiz artırılarak devam etmekte olup özellikle kaçak kesim ve menşei belli olmayan etler tespit edildiğinde sorumluları hakkında market veya kasap ayırt etmeksizin idari para cezaları uygulanmakta ve şüpheli ürünlere imha edilmek üzere el konulmaktadır. Kasaplar ve şarküterilerde 20l9 yılının ilk çeyreğinde 922 denetim gerçekleştirilmiştir. Denetimlerimizde numune alımları da yapılmakta olup et ürünlerinden 20l9 yılının ilk beş ayında 273 numune analizleri yaptırılmış olup olumsuz sonuçlanan numune için ilgili işletmelere cezai işlem uygulanmıştır.” dedi
‘KASAPLAR ET SATMAKLA YÜKÜMLÜ’
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse de, “Devletin ruhsatlandırdığı kesimhanelerde hazırlanmamış her et kaçak et demektir. Ortada kesilmek üzere olan bir hayvan var ise önce onu veteriner hekim muayene eder, kesim sırasında gözlemler ve kesimden sonra da eti muayene eder ve mühürler. Bir etin sağlıklı olup olmadığına karar verme yetkisi sadece sadece veteriner hekimlerdedir. Herkes kendi işini yapsın. Kasaplar Odası Başkanı'nın et denetleme gibi bir yetkisi olamaz. Veteriner hekimin mühürlemediği hiç bir et sağlıklı olarak kabul edilemez. Kasaplara, hayvan sahiplerine ve hayvan kesenlere buradan sesleniyorum; sağlık raporuyla gelmiş sağlıklı hayvanlarınızı devletin kesimhanelerinde kestirin, veteriner hekimler tarafından mühürlensin ve ondan sonra kasaplarda satılsın. Kasaplarda kesim yapılamaz. Kasaplar kesimhanelerde kesilmiş etleri parçalayıp satmakla yükümlüdür” diye konuştu