CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kayanlar Bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, sabit saat uygulamasının enerji tüketimini teşvik ettiğini belirterek, Türkiye’nin bir an önce kış saati uygulamasına geçmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Alparslan Bayraktar’ın sunum yaptığı toplantıda söz alarak bir konuşma yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde sabit saat uygulamasının neden olduğu sorunlar, kayıp ve kaçak bedellerinin nasıl ödendiği borcundan dolayı elektrik ve doğalgazı kesik olan vatandaş sayısı gibi konulara dikkat çekti.
SABİT SAAT UYGULAMASININ NEDEN OLDUĞU SORUNLAR…
CHP Niğde Milletvekili Gürer, konuşmasında sabit saat uygulamasına geçilmesiyle ortaya çıkan sorunlar üzerinden eleştirilerde bulundu.
İTÜ'de yaz saati uygulaması için enerji tüketiminin etkisi ve psikolojik sosyolojik etkileri inceleyen öğretim üyesinin kim olduğunu soran Gürer, “Çünkü çok merak ediyorum, diyor ki bu öğretim üyesi: Saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda bu karar alınmıştır.’ Oysa bizi çok sayıda veli arıyor, o saatte çocuklar gece karanlığında kalkmaları, okula gitmeleri, servise taşınmalarının problem olduğunu anlatıyorlar. Neden bu sabit saat uygulamasına geçildi?” diye sordu.
SABİT SAAT UYGULAMASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Sabit saat uygulamasına geçilmesinin daha çok enerji tüketimine teşvik etmek, özelleştirilmiş kurumların gelirini arttırmak için yapıldığını düşündüğünü belirten Gürer, “Bu sabit saat uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü bu konuda gerçekten çok tepki var, sabahın karanlığında, akşamın karanlığında insanların okuldan, işten gelip gitmeleri problemli, sorunlu” ifadelerini kullandı.
KAYIP KAÇAK BEDELLERİ NASIL TAHSİL EDİLİYOR
Abonelerden kayıp kaçak bedellerinin nasıl tahsil edildiğinin açıklanmasını da isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüm Abonelerden kayıp kaçak bedeli tahsili yönünde faturalara yansıyan bir uygulama vardı. Bu tepki çekti, şu anda bu görülmüyor. Hangi formülle bu kayıp kaçak tüm abonelerden tahsil ediliyor. 2023 yılında toplamda ne kadar tahsilat yaptınız? 2024 yılında ne kadar tahsil yapacaksınız? Ayrıca 2023 ve 2024 yılında kayıp kaçak kullanım ne kadar? kaçak olayını tüm yurttaşların sırtına bindiriyorsunuz, oradan fazla artı değer yaratılıp o da kullanılıyor mu? Bunu bir açıklarsanız memnun oluruz” ifadelerini kullandı.