TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ülkemizde kişi başına tüketilen proteinin 18,1 gramının yani yüzde 50'sinin sütten geldiğini belirtti. Korkut, sütün Türkiye’de tarımsal üretim değerinin %9’unu, hayvansal üretim değerinin %15,6’sını karşılarken, dünyada tarımsal üretim değerinin %8’ini, hayvansal üretim değerinin ise %25’ini karşıladığına dikkat çekerek, kişi başına tüketilen proteinin 8,2 gramı Dünya’da yani % 26,62’si, 20,47 gramı Avrupa Birliği’nde yani % 34,9’u, 18,19 gramı Türkiye’de % 50’sinin sütten karşılandığını ifade etti. 1956 yılında sütün önemine dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) aldığı kararla 21 Mayıs’ın “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaya başlandığını söyleyen Korkut şöyle konuştu: “Dünya nüfusunun 2050’li yıllarda 10 milyara ulaşacağı, gelişen ülkelerde kişi başına hayvansal protein tüketim miktarında artış olacağı, gelecek 20 yılda hayvansal ürün talebinin 2 kat artacağı ve 2050’de küresel süt tüketiminin %58 artacağı öngörülmektedir. Kişi başına tüketilen proteinin 8,2 gramı Dünya’da yani % 26,62’si, 20,47 gramı Avrupa Birliği’nde yani % 34,9’u, 18,19 gramı Türkiye’de % 50’si sütten gelmektedir. Türkiye’de 2019 yılı çiğ süt üretimi 22.958.423 ton olmuştur. Bu üretimin 20.781.000 tonu sığır, 79.000 tonu manda, 1.522.000 koyun ve 576.423 tonu keçiden elde edilmiştir. Süt, Türkiye’de tarımsal üretim değerinin %9’unu, hayvansal üretim değerinin %15,6’sını karşılarken, dünyada tarımsal üretim değerinin %8’ini, hayvansal üretim değerinin %25’ini karşılamaktadır.”
ADANA
20 Mayıs 2020 - 12:43
Korkut: Küresel süt tüketimi artacak
ADANA
20 Mayıs 2020 - 12:43
Ziraat seysi baskanindan süte ne haddine mi düşmüş, sütü markette gormus kisiler sütle ilgili aciklama yapiyo