Adana'da Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin D-400 Karayolu altında kalan bölgelerdeki su kayıplarının azaltılmasına yönelik çalışma yürütüldü.
Çalışma kapsamında su kayıplarının azaltılmasına yönelik yapılacak işlerin izlendiği, değerlendirildiği ve kontrol edildiği Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ SCADA Kontrol Merkezi yapıldı.
Dün Adana Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, siyasiler, bürokratlar ve Adanalılar katılımıyla merkezin açılışı yapıldı.
****
Açılışta merkez hakkında bilgiler veren başkan Karalar, şöyle konuştu:
''D-400’ün güneyinde 40 adet daraltılmış bölgede, yani Adana’nın yüzde 17’sini kapsayan su kullanım alanında, nerede ne kadar su kullanıldığını belirliyor, varsa kaçağın tespitini yapıyoruz. 12 adet ölçüm bölgesinde yapılan basınç yönetimi ile 1 yılda 1,7 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Şu an mevcut proje 40 daraltılmış ölçüm alanını ön görmektedir. Diğer bölgelerde yapılan çalışmalarda yıl sonuna kadar tamamlanacaktır. 40 adet daraltılmış ölçüm alanı yönetimi tam olarak devreye girdiğinde yılda 7 milyon metreküp sadece bu bölgede su tasarrufu sağlanabilecektir. Bu da günde yaklaşık 20.000 m3 suyun kazanılarak artan ihtiyaca cevap verilmesi anlamına gelmektedir. Adana’nın tamamını bu sistemle kontrol ettiğimizde yılda yaklaşık 40 milyon metreküp su tasarrufu olacak. Bu da Adana’nın 3 ayda kullandığı su miktarı anlamına geliyor.
Biz bu işe başlarken alınan göç ve artan nüfusa oranla, Çatalan’dan gelen suyun artık yetmeyeceğini, yeni arıtmalarla içme suyunun artırılmasını konuşuyorduk. Bu sistemle öyle bir proje, en azından bir müddet gerekli olmayacak. SCADA (Uzaktan İzleme ve Denetleme Sistemi) Kontrol Merkezi ile yeni bir arıtma yapmak ihtiyacından da Adana’yı kurtarmış olduk. Bugün arıtmanın maliyetinin 500-600 milyon lira olduğunu düşünürsek, açılışını yaptığımız kontrol merkezinin önemini daha iyi anlamış oluruz.
Bu durumun sonucu yaklaşık yüzde 25 su kaybı gerçekleşiyor. Bu kayıp yüzde 5-6’ya düştüğünde ve bütün şehrin tamamını bu sistemle kontrol altına alıp yılda 40 milyon metreküp su tasarrufu gerçekleştirdiğinizde hem Adana’ya, hem iklim değişikliğinin yarattığı tahribatın azaltılmasına önemli katkı sağlıyorsunuz. Kuraklığın, su sıkıntısının, iklim değişikliğinin konuşulduğu dünyada, bu işin paranın ötesinde ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor. Günümüzde dünyanın yüzde 40’ı su sıkıntısı içinde yaşıyor. ”
***
Elimizdeki nimetleri hoyratça kullandığımız şu dönemde yapılan her bir tasarruf geleceğimize yatırımdır.
Küresel iklim krizinin de etkisiyle birlikte şuan elimizde olanlar belkide zamanından önce avuçlarımızın arasından kayıp gidecek.
Uzmanların da sık sık dikkat çektiği bu konu ne yazık ki bizlerin umursamadığı konular.
***
Günümüzde dünyanın yüzde 40'ının su sıkıntısı çektiğini varsayarsak bizlerinde bunu yaşayacağı günlerin yakın olduğunu görebiliriz.
Hazır yerel seçimlerde yaklaşıyorken bu konudaki eksikliğe ve ya görünmeyen kısma dikkat çekmek istedi.
Kentimize başkan olacak kişinin elinde öncelikle akıllı, geleceğe yönelik, tasarruf ve kolaylık olacak, insanlara faydalı yatırımlar olmalı.
Yani demem o ki; seçim vaatlerinizi koltuğa oturduğunuzda da unutmayın!