Hastanelerde onaylı randevu dönemi başladı. Yeni dönemde, hasta randevu tarihinden bir gün önce ya onay verecek ya da gelemeyeceğini bildirmek zorunda olacak.
Yeni düzenleme ile randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar onay istenecek.
Randevu onayı internet veya ALO 182 çağrı merkezi olmak üzere tüm kanallar üzerinden verilebilecek.
Onay vermeyenlerin randevusu iptal edilecek. İptal edilen randevular hizmet bekleyen hastalar için kullanılacak.
Boşalan randevular öncelikli olarak daha önce sistem üzerinden talepte bulunanlara verilecek.
***
Randevusunu onayladığı halde gitmeyen kişilerin, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alması kısıtlanacak.
Onaylı randevu sisteminden 65 yaş üstü kişiler ve kanser hastalar ise muaf olacak.
Hiç şüphesiz ki bu yeni uygulama beraberinde sıkıntılar da getirecektir.
Bildiğim kadarıyla randevu onayı için hasta aranacak.
Peki hasta arandığında şöyle bir şeyler olursa ne olacak, sıralayalım.
***
Hasta telefonla arandı, o anda banyoda, tuvalette telefona bakamadı ne olacak?
Yine hasta telefonla akrandı. Bulunduğu yerde telefon çekmedi, ya da hastaya ulaşılamadı ne olacak?
Yine yaşlı bir hasta telefonla arandı bakacak kimsesi yok, telefona bakmak için yetişemedi ne olacak?
Ülkemizde hiç şüphesiz ki şiddete meyilli insanlar var. Bir hasta ve yakını randevu onayı yapmadan-Yapamadan hastaneye gitti. Hastanede randevu onayı olmadığı için bakamayacaklarını söyledi, şiddete meyilli hasta yakını doktor ve hemşirelere şiddet uygularsa ne olacak?
Örnekleri daha da çoğaltabiliriz.
Umarım Sağlık Bakanlığı yetkilileri onaylı randevu dönemini başlatırken, yukarıda sıraladığım olası sıkıntıları öngörüp gerekli önlemi almışlardır.