Arkeoloji, tozlu kalıntılardan ve eski çanak çömleklerden ibaret değildir; geçmişe dair bildiklerimizi sorgulatan tuhaf keşiflerle doludur. İşte tarihe kaynaklara göre gizemli eserlerden sıra dışı cenaze törenlerine kadar en ilginç on gerçek.
1. Eski Mısırlılar yaraları tedavi etmek için bal kullanırlardı.
Mısırlı doktorlar dört bin yıldan fazla bir süre önce enfeksiyonları önlemek için antiseptik olarak bal kullanıyorlardı. Onlar balın büyülü şifa özelliklerine sahip olduğuna inanıyorlardı, ancak modern bilim onların haklı olduğunu doğruluyor - bal doğal bir antibakteriyel maddedir ve bugün hala tıpta kullanılmaktadır.
2. Romalılar 2 bin yıldan daha önce yerden ısıtma sistemini kullanıyorlardı.
Ortaçağ Avrupası'nda insanlar şatolarında titrerken, antik Romalılar sıcak zeminlerin tadını çıkarıyorlardı. Sıcak havanın bir fırından yükseltilmiş bir zeminin altından aktığı, hipokost adı verilen bir sistem kurdular - esasen eski bir merkezi ısıtma sistemi.
3. Çığlık atan mumyaların gizemi
Bazı mumyaların yüzlerinde korkunç, ağızları açık ifadeler bulundu ve bu durum, lanetli ruhların sonsuz çığlıklar içinde sıkışıp kaldığı mitlerinin oluşmasına yol açtı. Ancak arkeologlar bunun, ölümden sonra çenenin açık kalmasından kaynaklandığını söylüyor - hala ürkütücü!
4. 5000 yıl öncesine ait "sakız"
Arkeologlar, İsveç'te huş ağacı kabuğu reçinesinden yapılmış, içinde insan dişi izleri bulunan antik bir sakız parçası keşfetti. Taş Devri insanlarının bunu eğlence amaçlı, dişlerini temizlemek için veya ilaç olarak -bir çeşit tarih öncesi sakız- çiğnedikleri düşünülüyor.
5. Ortaçağ Avrupası'nda "Vampir" cenaze törenleri
Avrupa'nın birçok ortaçağ mezarında, kalplerinde kazıklar, ağızlarında taşlar ve hatta kesik başlar bulunan iskeletler bulunmuştur. Bunların vampir olduğu ve ölümden geri dönmeleri mümkün olmayacak şekilde gömüldükleri düşünülüyordu.
6. İki bin yıllık fast food
Arkeologlar Pompei'de, üzerinde orada servis edilen yemeklerin gösterildiği boyalı menülerin bulunduğu, iyi korunmuş bir sokak yemeği tezgahı (thermopolium) buldular. Hızlı yemeğin yeni bir fikir olmadığı ortaya çıktı - Romalılar 2000 yıldan daha önce hızlıca bir şeyler atıştırıyorlardı.
7. Uzaylılara benzeyen uzun kafatasları
Doğal olmayan uzunluktaki antik kafataslarına Güney Amerika'dan Asya'ya kadar dünyanın her yerinde rastlanıyor. Bazıları bunların uzaylılarla temasın kanıtı olduğuna inanıyor ancak arkeologlar bunların sıkı bir şekilde bağlanarak kasıtlı olarak değiştirildiğini, muhtemelen bir statü sembolü olarak kullanıldığını açıklıyor.
8. Maymun Tanrının Kayıp Şehri
Honduras ormanlarının derinliklerinde kaşifler, efsanelerde "Beyaz Şehir" veya "Maymun Tanrısı Şehri" olarak adlandırılan gizemli, unutulmuş bir medeniyetin kalıntılarını keşfettiler. Daha da garibi ne? Kazılar sonrasında çok sayıda araştırmacının hastalanması, antik bir lanetin varlığına dair söylentilerin yayılmasına yol açtı.
9. Kırılmayan 2.000 Yıllık Roma Betonu
Antik Roma betonu, özellikle deniz suyunda, modern betondan daha dayanıklıdır. Bilim insanları, zamanla deniz suyuyla kimyasal reaksiyona girerek daha da güçlendiğini ve günümüzdeki yıkılan köprülerin aksine neredeyse yıkılmaz hale geldiğini keşfettiler.
10. 10.000 yıllık "devler" oymaları
Türkiye'nin Göbeklitepe bölgesinde arkeologlar, üzerinde garip insan figürlerinin bulunduğu oymalarla kaplı devasa taş sütunlar keşfetti. Mısır piramitlerinden 6.000 yıl önce inşa edilen bu alan, kayıp medeniyetler, hatta antik devler hakkında spekülasyonlara yol açtı.