Geçtiğimiz hafta Perşembe akşamı sevgili eşim Emine hanımla birlikte NOW TV'yi izliyorduk. Güzel ve hayırlı bir yayın yapılıyordu. Depremden etkilenen çocukların eğitimlerini desteklemek için Türk Eğitim Vakfı'na bağış toplandı.
Programı Ceyda Düvenci ile Halit Ergenç sundu.
Birçok sanatçı programa katılarak katkıda bulunurken bağış çağrısında bulundular. İş insanları, sanatçılar eğitimciler yayına gerek telefonla gerekse görüntülü bağlanarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu ve özellikle deprem bölgesindeki çocukların eğitimine destek verilmesi gerektiğini vurgularken bağışlarda bulunanlar oldu. Vatandaşlar da katkıda bulundu.
***
Programı izlerken eşim Emine hanımla birlikte Türkan Saylan'ı andık. Türkan Saylan da eğitime büyük önem veren insanlardan birisiydi. Hatta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Genel Başkanlığı görevini başarıyla yürüttü. Saylan, 2009 yılında 74 yaşında vefat etti. Google'ye bakayım dedim Türkan Saylan ile ilgili ne var ne yok diye..
Tam Google'den çıkacakken bir yazı dikkatimi çekti.
Daha doğrusu bir soru vardı
Diğer Sorular yazısının altında aynen şöyle yazıyordu:
"TÜRKAN SAYLAN NE ZAMAN GEBERDİ?"
Evet yanlış okumadınız aynen böyle yazıyordu.
Bu nasıl bir terbiyesizlik, bu nasıl bir ruhsuzluk halidir anlayabilmiş değilim.
Ülke eğitimine büyük katkıda bulunmuş özellikle kızların okutulması için büyük mücadeleler vermiş bir insan için nasıl böyle bir soru olabilir Goog’lede..
Türkan Saylan kimdir edindiğimiz bilgileri aktaralım.
***
Türkân Saylan (13 Aralık 1935, İstanbul-18 Mayıs 2009, İstanbul), Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği eski genel başkanıdır.
13 Aralık 1935 günü İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet döneminin ilk müteahhitlerinden Fasih Galip Bey ile (evlendikten sonra Leyla adını alan) İsviçreli Lili Mina Raiman çiftinin beş çocuğunun en büyüğüdür.
1944-1946 yıllarında Kandilli İlkokulu ve 1946–1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi'nde okudu. 1963’te İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. 1964-1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.
1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı. 1971’de İngiliz Kültür Heyeti’nin bursuyla İngiltere'de ileri eğitim gördü, 1974'de Fransa’da ve 1976’da İngiltere’de kısa süreli çalışmalar yaptı, 1972’de doçent, 1977’de profesör oldu.
1982–1987 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981–2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü.
1990’da oluşturulan “İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin kuruluşunda görev aldı ve 1996’ya kadar müdür yardımcılığı ile Kadın Sağlığı derslerinin koordinatörlüğünü yaptı. Dermatoloji Kliniği öğretim üyesi olarak 2002 yılı sonuna kadar çalıştı ve 13 Aralık 2002'de emekli oldu.
1976 yılında lepra (cüzzam) çalışmalarına başladı, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verildi. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıdır.
Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi’nin ve Uluslararası Lepra Derneği’nin üyesidir. Dermatopatoloji Laboratuvarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasında yer aldı. 1981-2002 yılları arasında 21 yıl gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği’ni yaptı.
1957'de evlendi ve bu evlilikten iki oğlu oldu. Biri grafiker diğeri hekim iki oğlundan iki torunu vardır. Son 17 yıldır meme kanseri hastası olan Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde saat 04.45'te vefat etti. Vefat ettiğinde gönüllü kuruluş olarak ÇYDD’nin Genel Başkanlığını, TÜRKÇAĞ ve KANKEV Vakfı Başkanlığı ile Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı Başkanlığı’nı sürdürmekteydi.
Görevleri ve başarıları
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 31 Mart 2000 tarihinde Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliğine seçildi.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Üniversitelerarası Kurul kontenjanından 2 Şubat 2001’de YÖK üyeliğiyle görevlendirilmiş.
13 Aralık 2002'de üniversitelerdeki görevlerinden yaş haddinden ötürü emekli olduğu için ayrıldı.
Mart 2003'te ise Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine getirilmiş ve bu görev Mart 2007’de bitti.
2003–2004 arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliklerinde bulundu.
Son 17 yıldır meme kanseri hastası olan Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde saat 04.45'te vefat etti.
Ömrü böylesine başarılarla ve ülke eğitimine, sağlığına katkıları olmuş bu güzide insan için "TÜRKAN SAYLAN NE ZAMAN GEBERDİ?" sorusunun Google’de olması ya da sorulması büyük bir terbiyesizlik değil de nedir?
Umarım o soru şeklindeki yazı milyonlarca insanın ziyaret ettiği Google’den silinir.