Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Adana'da birçok konua gündeme geliyor. Bunlardan biri de Anız yakma.
Anız, biçilen ekinin tarlada kalan sapına deniyor. Yıllardır Adana'nın bir sorunu haline gelen ve bu konuda bir çözüm bulunmayan anız yangınları tüm uyarılara rağmen devam ediyor.
Şehrin birçok noktasında çiftçiler tarafından anız yakma geleneği devam ederken, sizlerde bunun dumanlarına şahit oluyorsunuz.
Dumanları görünce ilk başta bir yangın olduğunu sanıp sonrasında bunun anız yangını olduğunu anlıyorsunuz.
***
Anız yakmak, çiftçiler arasında bir gelenek haline gelmiş gibi yılın aynı zamanlarında yakmaya devam ediyorlar.
Her yıl anız yakılmaması hususunda uyarılar yapılmasına rağmen çiftçiler ısrarla devam ediyorlar.
Bakınız her yıl aynı sorun ve aynı konu gündeme geliyor. Yetkililer anızın hem toprağa hem de havaya zarar verdiğini söylemesine rağmen çiftçiler neden bu konuda ısrar edip anız yakmaya devam ediyor?
****
Tarlasındaki anızı yakan çiftçi, belki kısa süreli bir rahatlık olarak görebilir yaptığını ama insanların da hayvanların da dünyasını karartıyor.
Halen yakılmaya devam edilen anızların çevreye verdiği kirlilik artık çok rahatsız edici boyutlara ulaşıyor.
***
Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu kadar önlem ve uyarılara rağmen tarlasında anız yakan çiftçiye ilgili kurumların 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine göre cezai işlem yapma yetkisi olduğunu söyleyerek, "Kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezalarının belirlendiği tebliğe göre, anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu ceza 5 kat artırılmaktadır. Üreticilerimizden hem cezai durumla karşılaşmamaları, hem de çevre ve doğal ekosistem sağlığı açısından buğday hasadı sonrasında anızlarını yakmamaları konusunda duyarlılık bekliyor, bereketli bir hasat dönemi diliyorum." dedi.
Umarız bu ceza çiftçiler için caydırıcı olur ve daha fazla toprağa ve çevreye zarar vermezler..