Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, turfanda karpuz üretiminin Türkiye’deki en önemli merkezi Çukurova’da, bu yıl da ham karpuz hasadına izin vermeyeceklerini söylüyor. Gerçekten de önemli bir açıklama.. ham karpuz hem sağlığımıza zararlı hem de kesemize… Bu yüzden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’ın şimdiden önlem alması sevindirici.
Tabii gelişmeleri bekleyip göreceğiz!
*****
Ama bundan daha önemli bir sorun daha bekliyor bizi…
Kabak tadı veren karpuz…
Yediğin zaman sanki karpuz değil kabak yiyorsun. Öyle bir kabuğu var ki karpuzun, inşaata koysan tuğla sanırsın.
Önceki dönemlerde de kabak karpuzun olmayacağını söylediler ama markete gittiğimizde karşımıza yine aynı karpuz çıktı. Bir türlü kabak karpuzdan kurtulamadık.
*****
Hani çocukluk yıllarımızda yediğimiz karpuz vardı. Kesildiği zaman kokusu evi sarardı. Şimdi öyle karpuz yiyeniniz var mı, yok.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, denetim ekiplerinin oluşturulacağını söylüyor. Elbette güzel bir karar.
Dileriz denetlemeler sağlıklı olur. Ham karpuz yemeyiz, kabak karpuz yemeyiz ama…
Bir de aması var bu işin!
*****
Denetleme denilince aklıma hep anız yangınları gelir.
Yıllardır anız yakılması yasaktır.
Yıllardır yakılanlara ceza verilir.
Ama yine de Adana duman altında kalır. Bir sabah uyanırsınız bakarsınız her yer duman ve nefes alamazsınız. Anız yangınlarından dolayı dışarı çıkamazsınız. Ondan sonra doktorlar uyarmaya başlar. “Aman kirli havada dışarı çıkmayın”… “Aman astım hastaları dikkatli olsun”…
*****
Yani denetleme olsun olmasın demiyoruz ama sağlıklı olsun.
Adanalılar anızdan zarar gördüğü gibi karpuzdan da zarar görmesin.
Çünkü biz Çukurova’nın en bereketli topraklarında oturuyoruz, bu topraklarda yaşıyoruz ama kestiğin zaman mis gibi kokan bir karpuz yiyemiyoruz.
Yalan mı?