Kendini ifade edebilen yaştaki çocuklarda en sık karşılaşılan durumlardan birisi karın ağrılarıdır. Karın ağrısı, yaygın olabileceği gibi karında bazı bölgelerde daha yoğun bir halde de olabilir. Kimi zaman kıvrandırıcı tarzdadır bazen de keskin, hareket etmeye dahi izin vermeyen şiddette olabilir.
Karın ağrısıyla beraber çocuklarda büyük oranda ateş de vardır. Bulantı, kusma, bazen de ishal ya da kabızlık, idrar renginde koyulaşma, idrarda koku karın ağrısına eşlik edebilir.
Karın ağrılarının da en büyük sebebini enfeksiyonlar oluşturur. Genelde de mide barsak sistemini ilgilendiren gastroenteritler daha fazladır. Böbreklerden itibaren tüm üriner sistem enfeksiyonları da karın ağrısı sebebidir.
Çocuklarda az olmakla beraber safra kesesi problemleri, yani safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı da karın sağ üstte daha belirgin ağrı yapan, bulantı ve kusmanın da yoğun olduğu durumlardır. Bu gibi hallerde karın ağrısı arkaya sırta da vurabilir, birlikte ateş de olabilir.
Yine karın ağrısı için sık karşılaştığımız nedenlerden birisi apandisittir. Aslında apendix dediğimiz barsak kısmında oluşan iltihabi durum yüzünden karnın sağ alt kısmında şiddetli ağrı ile kendini gösteren bir tablodur. Çocuk o bölgedeki ağrıdan kendini korumak için hareket etmez ve belirli bir pozisyon alır.
Tekrarlayan kusmalarla birlikte şiddetli ve yaygın karın ağrısı, hele de gaita çıkarımı da yoksa, ileus dediğimiz barsak tıkanma, daralmaları ile karşı karşıya olduğumuzu gösteren önemli bir bulgudur.
Bazen tekrarlayan şiddetli karın ağrıları ile karşılaşırız, belirli aralıklarla olur bu durum. Her defasında da ne cerrahi ne medikal bir problem saptanmaz. Tekrarlayıcı bu karın ağrıları, ateşle birlikte ise Ailevi Akdeniz Ateşi açısından değerlendirilmesi gerekir.
Karın ağrısı eğer şiddetli değil ve çocuğun durumunda bozulma yapmıyor ise geceleri acil servislere koşturmak yerine gündüz saatleri içinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi daha uygun olur.
Yukarda da değindiğim gibi karın ağrılarının çoğu basit mide barsak enfeksiyonları veya idrar yolu enfeksiyonları ile ilgilidir. Karın ağrısı olan çocukların iyi bir muayene ve öykü ile değerlendirilmesi, karın ağrısının süresi ve şekli, şiddeti ile ilgili bilgi alınması; eşlik eden ateş, bulantı, kusma varlığı, idrar ve gaitanın sorgulanması; karın ağrısı başlamadan önceki günlerde yenilip içilenlerin öğrenilmesi önemlidir. Sonrasında hemogram, CRP, tam idrar tahlili, gaita tahlili gibi basit tetkikler veya karın ultrasonu, karın tomografisi gibi ileri tetkiklerle değerlendirme gerekebilir.
Mide barsak enfeksiyonları içinde de sıklıkla iyi temizlenmemiş çiğ gıdalar veya sudan geçen amip ile oluşan gastroenteritler, yine besin kaynaklı zehirlenmelere bağlı enfeksiyonları karın ağrısı nedeni olarak sık görürüz.
Bu değerlendirmeler sonucunda karın ağrısına sebep olan duruma göre tedavi düzenlenir. Enfeksiyon nedeniyle sıvı kaybı varsa, ateş kontrol altına alınamıyorsa, ağrı çok şiddetliyse sıvı tedavisi ve damardan tedavi için yatış gerekebilir.
Tüm çocuklarımıza,temiz, güvenilir su ve besin kaynaklarına ulaşımın kolay olduğu bir dünyada güzel bir gelecek ve sağlıklı günler dilerim…