MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alpaslan, güvenilir gıdaya erişim hakkının temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin önemli sorumluluk alanlarından birisinin de kentte yaşayanların doğru beslenebilmesinin bilgi, imkan ve ekonomik temellerini sağlamak olduğunu söyledi.
Alpaslan, “Özellikle son dönemde ekonominin kritik verilerinin en sarsıcı yönü ile gündeme gelen gıda fiyatları ve dolayısıyla dar ve orta gelir grubunun gıdaya erişimde yaşamaya başladığı ve gittikçe derinleşmesinden kaygı duyulan tablonun önümüze koyduğu durum, merkezi yönetim kadar yerel yönetimlere de zaman geçirmeden önlem alma görevini acil olarak dayatmaktadır.” dedi
Gıda güvenliği konusunda yol haritası çizen Alpaslan, “Bugüne kadar istenen düzeyde hayata geçmemiş olsa da özellikle Adana Büyükşehir Belediyesinin bugünkü yönetiminin geçmişte üstlenmiş olduğu sorumluluk süresince gıda alanına dair belli bir gündem oluşturduğunu biliyor ve gelinen noktada bunu Adana için önemli bir şans olarak değerlendiriyoruz. Bugün ise gün; oluşan bu gündemi yetki ve sorumluluk paylaşımı doğrultusunda Büyükşehir ve İlçe Belediyelerince, güncelin gereklerine uygun olarak yaşama geçirme günüdür. Bu amaçla yürütülecek çalışmalarda; Seyyar gıda satış ve toplu tüketim araçları için uygun yer planlaması ve bunun hayata geçirilmesi; hijyen koşulları ve sıvı/katı atık uzaklaştırma olanaklarının sağlanması, seyyar esnaf mağdur edilmeden, kent estetiği ve gıda güvenliği açısından sorunun çözümüne dönük doğru adımlar olacaktır. Açıkta gıda satışı Adana’da ciddi gıda güvenliği problemi olmaya devam etmektedir. Semt Pazarlarının yeniden kurgulanmasında sebze ve meyve dışında özel muhafaza koşulları gerektiren diğer gıdalar için uygun alanlar oluşturulmalı, pazar yerlerinde soğuk muhafaza ve kapalı sunum koşulları gerektiren gıdalar için uygun donanımlar bulundurulmalıdır. Pazar esnafının eğitim ve donanım düzeyinin yükseltilmesi de ayrıca olumlu sonuçlar doğuracaktır. Adana’da iki adet Halk Ekmek Fabrikası faal olarak çalışmakta ve kayda değer bir kapasite ile üretimlerini sürdürmektedir. Sosyal belediyecilik anlayışının bir gereği olarak özellikle dar gelirli ailelere ekmeği daha ucuza sunma amacı ile yürütülen bu hizmet doğal olarak desteklenmelidir” şeklinde konuştu.
ADANA (GÜNAYDIN) – Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alpaslan, güvenilir gıdaya erişim hakkının temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin önemli sorumluluk alanlarından birisinin de kentte yaşayanların doğru beslenebilmesinin bilgi, imkan ve ekonomik temellerini sağlamak olduğunu söyledi.
Alpaslan, “Özellikle son dönemde ekonominin kritik verilerinin en sarsıcı yönü ile gündeme gelen gıda fiyatları ve dolayısıyla dar ve orta gelir grubunun gıdaya erişimde yaşamaya başladığı ve gittikçe derinleşmesinden kaygı duyulan tablonun önümüze koyduğu durum, merkezi yönetim kadar yerel yönetimlere de zaman geçirmeden önlem alma görevini acil olarak dayatmaktadır.” dedi
Gıda güvenliği konusunda yol haritası çizen Alpaslan, “Bugüne kadar istenen düzeyde hayata geçmemiş olsa da özellikle Adana Büyükşehir Belediyesinin bugünkü yönetiminin geçmişte üstlenmiş olduğu sorumluluk süresince gıda alanına dair belli bir gündem oluşturduğunu biliyor ve gelinen noktada bunu Adana için önemli bir şans olarak değerlendiriyoruz. Bugün ise gün; oluşan bu gündemi yetki ve sorumluluk paylaşımı doğrultusunda Büyükşehir ve İlçe Belediyelerince, güncelin gereklerine uygun olarak yaşama geçirme günüdür. Bu amaçla yürütülecek çalışmalarda; Seyyar gıda satış ve toplu tüketim araçları için uygun yer planlaması ve bunun hayata geçirilmesi; hijyen koşulları ve sıvı/katı atık uzaklaştırma olanaklarının sağlanması, seyyar esnaf mağdur edilmeden, kent estetiği ve gıda güvenliği açısından sorunun çözümüne dönük doğru adımlar olacaktır. Açıkta gıda satışı Adana’da ciddi gıda güvenliği problemi olmaya devam etmektedir. Semt Pazarlarının yeniden kurgulanmasında sebze ve meyve dışında özel muhafaza koşulları gerektiren diğer gıdalar için uygun alanlar oluşturulmalı, pazar yerlerinde soğuk muhafaza ve kapalı sunum koşulları gerektiren gıdalar için uygun donanımlar bulundurulmalıdır. Pazar esnafının eğitim ve donanım düzeyinin yükseltilmesi de ayrıca olumlu sonuçlar doğuracaktır. Adana’da iki adet Halk Ekmek Fabrikası faal olarak çalışmakta ve kayda değer bir kapasite ile üretimlerini sürdürmektedir. Sosyal belediyecilik anlayışının bir gereği olarak özellikle dar gelirli ailelere ekmeği daha ucuza sunma amacı ile yürütülen bu hizmet doğal olarak desteklenmelidir” şeklinde konuştu.