ADANA (GÜNAYDIN) – Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye’de, ilk olarak 1930’lu yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde ekimine başlanan ve son 20 yıldan itibaren de bölgemizde sulanabilen alanlarda yetiştirilen soya bitkisinin Çukurova bölgesinde ikinci ürün olarak ekilmesi durumunda, üreticinin daha karlı olacağını ve Türkiye'deki ham yağ açığının da kapanacağını söyledi.
Protein bakımından zengin bir yağ bitkisi olan soyanın Türkiye'de ekim alanlarının her geçen yıl artması gerekirken azaldığına dikkat çeken İncefikir, kullanılan soyanın yüzde 90'ınına yakının ithal edildiğini söyledi. Son dönemde üretimi yapılan soyada ilk sırayı yüzde 60 ile Adana'nın aldığını belirten İncefikir, Mersin, Samsun, Osmaniye, Kahramanmaraş'ta da ekim yapıldığını belirtti. Adana'nın soya bölgesi olabileceğini belirten İncefikir, "Yapılacak tarımsal desteklemelerle bu bölge, 'Soya Bölgesi' olabilir. Toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan soya, pamuk ve buğdayın yetiştiği her toprakta rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Yağlı tohumlar içerisinde yüzde 40 gibi en yüksek protein oranına sahip bir bitkidir. Üreticisine para kazandırmanın yanı sıra, Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacı bu şekilde karşılanabilir. Türkiye ham yağ için yurt dışına büyük ödeme yapıyor. Soya özellikle Çukurova'da teşvik edilirse, hem üretici hem de devlet kazanacak" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: