Neşet KARADAĞ
ADANA (GÜNAYDIN) - Adana'nın Aladağ ilçesinde 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangınla ilgili, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen eski Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında "Gözetim ve denetim görevini ihmal etmek suretiyle görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davaya devam edildi.
Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci celse duruşmaya tutuksuz sanık Ahmet Ziya Filizer ve avukatı katıldı. Yangında mağdur olan 48 kişinin avukatının da davaya katılma talebinde bulunduğu duruşmada eski kaymakam Filizer’in savunması ses kaydı ile alındı. Yaklaşık 2 yıl süreyle Aladağ ilçesinde kaymakamlık yaptığını belirten Filizer, suçlamaları kabul etmedi. Özel yurtların yılda 2 kez denetiminin yapıldığını, görev süresi boyunca da yangın çıkan yurtta ise 8 kişinin 4 farklı zamanda denetim yaptığını belirten Filizer, en son Kasım ayında yapılacak olan denetimin ise yangın nedeniyle yapılamadığını ifade etti. Yapılan denetimlerde ‘yurtta yangınla ilgili tedbir alınmamıştır, öğrencilerin ve personelin güvenliğinin sağlanamadığı’ yönünde rapor hazırlanmadığını aksine ‘yangın güvenliği alındığının’ mevcut olduğunu ifade eden Filizer, “İddianamede alan suçlamalar benim sorumluluğumda olmamıştır. Denetim raporları ilgili mevzuata göre noktasına virgülüne dokunmadan ilgili kişilere tebliğ edilmiştir. Denetimler benim görevimle ilgili değildir. Görev il, ilçe ve şube müdürlerine verilmiştir. Benim görevim, yılda iki kez denetimi yapacak ekibi görevlendirmektir. Görev ve sorumluluğum yoktur. Sorumluluk raporu hazırlayandadır” dedi.
Mahkeme başkanının ‘Denetim raporundaki eksikliklerle ilgili yaptırım yetkiniz yok mu?’ diye sorması üzerine eski kaymakam Filizer, “Hepsi valiliğin ve ilgili bakanlığın görev alanı içindedir. Bizim işlem yapma yetkimiz yoktur. 2 yıl boyunca görevimi hakkıyla yerine getirmiş biriyim. Havale makamı olduğumuz için bu raporlar, sümenaltı yapılmış, değiştirilmiş değil icra makamına gönderilmiştir. Suçlamayla ilgili görev ve sorumluluğum yoktur” diyerek beraatini istedi.
Mağdurların avukatının “görev süresince yanan yurtta gözlemde bulundun mu, yurdu ziyaret ettin mi?” sorusu üzerine sanık eski kaymakam Filizer, yurda gidip gitmediğini hatırlatmadığını belirterek, “Görev sürem içinde yurdu ziyaret etme gibi bir sorumluluğum yoktur. Yurdun yerini, penceresini, kapısını hatırlamıyorum” dedi.
Mahkeme heyeti, mağdurların avukatının davaya katılma talebine daha sonra karar vermek için duruşmayı Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yurt yangınıyla ilgili evrakların incelenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: