E-ticaret yapmak isteyen her marka başarılı bir şekilde sektörde adım atmak ister. Çünkü e-ticarette başarılı olan markalar hızlı bir şekilde gelir elde edebilir ve rakiplerinin önüne daha kolay geçebilir. Bu noktada satış sitesi kurmak isteyen kişi ve işletmelerin başarılı bir satış sitesi nasıl kurulur sorusuna yanıt aradığı bilinir.
Başarılı bir satış sitesi kurmak isteyen kişi ve markaların dikkat etmesi gereken birçok önemli unsur bulunur. E-ticaret altyapısı seçiminden e-ticaret sitesi tasarımına, satılacak ürün seçiminden reklam ve pazarlama çalışmalarına kadar olan her şey markaların e-ticarette başarılı olmasında etkilidir.
10 adımda başarılı bir satış sitesi nasıl kurulur adlı bu yazımızda e-ticaret yapmak isteyen kişi ve işletmeler için başarılı e-ticaret sitesi kurma yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz. Sizde bu yazımızı inceleyebilir ve markanıza ait satış sitenizi profesyonel bir şekilde kurarak e-ticarette başarılı olabilirsiniz.
Şirket Kuruluşu
Satış sitesi kurmak ve internetten ürün satmak istiyorsanız bir şirket çatısı altında ürün ve hizmet satışı yapabileceğinizi bilmelisiniz. Çünkü internetten ürün satan markalar sattıkları her ürün için fatura keser ve elde ettikleri gelirler çerçevesinde devlete vergi öder.
Şirket kurmak isteyenler kuracakları şirket türünün sağladığı avantajlar ve şirket kurmak için gerekli olan sermaye çerçevesinde şahıs, limited ve anonim şirket türlerinden birini seçerek şirket kuruluşu gerçekleştirir. Şirket kuruluşunun ardından markalar yasal bir şekilde satış yapmaya başlar.
İş Planı Hazırlamak
10 adımda başarılı bir satış sitesi nasıl kurulur sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin iş planı hazırlamaya da önem vermesi gerekir. Çünkü iş planı markaların e-ticaret süreçlerini planlayacakları bir rehber görevi görür. İş planı ne kadar profesyonel bir şekilde hazırlanırsa markalar e-ticaret sitesi kurma sürecinde o kadar az problem ile karşılaşır.
Satılacak Ürünlere Karar Vermek
İnternetten satış yapmak isteyen markaların e-ticaret ile satacağı ürün ve hizmetleri de belirlemesi gerekir. Bu noktada markalar:
- E-Ticaret istatistikleri
- E-ihracat istatistikleri
- Sektör incelemeleri
Gibi araştırmalar yaptıktan sonra satacağı ürünlere karar verir.
Tedarikçi Seçimi
Satılacak ürün ve hizmetlere karar verdikten sonra markaların ilgili ürünleri tedarik etmesi de gerekmektedir. Bu noktada e-ticarette başarılı bir satış sitesi kurmak için tedarikçi seçimine önem verilmesi gerekir. Tedarikçi seçerken:
- Ürün stokları
- Ürün çeşitliliği
- Ürün fiyatları
- Tedarikçinin e-ticarete hakimiyeti
Gibi önemli konuları göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz.
Domain Seçimi
Satış sitesi kurmak isteyen kişi ve işletmelerin bir domaine ihtiyacı bulunur. domain hedef kitlenizde yer alan kişilerin satış sitenize ulaşabileceği isimdir. bu nedenle güven verici bir e-ticaret sitesi kurmak için markaların domain seçimine önem vermesi gerekir.
domain seçimi yaparken kişi ve işletmelerin özgünlük, akılda kalıcılık, orijinallik gibi unsurları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir. Bunun yanı sıra domain seçiminde – ve sayıların kullanılmaması da gerekir.
E-ticaret Alt Yapısı Seçimi
İnternetten satış sitesi kurmak için satacağınız ürün ve hizmetleri seçtikten ve domaininizi aldıktan sonra sitenizi kurmak için bir e-ticaret alt yapısına da ihtiyacınız bulunur. E-ticaret alt yapısı kullanacak olan markalar açık kaynak kodlu alt yapılara ya da hazır e-ticaret alt yapılarına yönelir.
Bu noktada açık kaynak kodlu alt yapıların site kurma sürecini uzattığı, güvenlik problemleri yarattığı ve firmaların maliyetlerini artırdığı için tercih edilmediği de bilinmektedir. Bu nedenle profesyonel bir şekilde satış sitesi kurmak ve e-ticarette başarılı olmak için markalar Ticimax gibi hazır e-ticaret alt yapılarına yönelmektedir. Çünkü Ticimax gibi alt yapılar hem modül ve özellikleri bakımından zengin hem de her bütçeye uygundur.
E-ticaret Sitesi Tasarımı
Hazır e-ticaret alt yapınızı satın aldıktan sonra sitenizi tasarlamanız da gerekir. Site tasarımı yapmadan önce ürün yüklemesi, kategori oluşturma, marka sayfaları gibi adımları tamamlamanız gerekmektedir. Ardından e-ticaret sitenizin tasarımına başlayabilirsiniz. Başarılı site kurmak için tasarım noktasında responsive temalar kullanmalı ve kullanıcı deneyimine önem vermelisiniz.
Sanal Pos ve Kargo Anlaşması Yapın
Satış sitesi kurmak için tasarım çalışmalarını tamamladıktan sonra belirli anlaşmalar da yapmanız gerekmektedir. Bunlar sanal pos ve kargo anlaşmalarıdır.
Sanal pos anlaşmaları, bankalar ya da ödeme sistemleri ile yapılan ve e-ticaret sitenizden kredi ya da banka kartı ile tahsilat yapmanızı sağlayan anlaşmalardır. Kargo anlaşmaları ise lojistik ya da kargo firmaları yapılan indirim anlaşmasıdır. Bu noktada hem sanal pos hem de kargo firmanızı seçerken profesyonel hareket etmeniz gerekmektedir.
Entegrasyonları Tamamlayın
Satış sitesi kurulumunu yaptıktan sonra e-ticaret süreçlerinizi daha profesyonel bir şekilde yürütebilmek için belirli entegrasyonları yapmanız gerekir.
- Muhasebe entegrasyonu
- Santral entegrasyonu
- Kargo entegrasyonu
e-ticaret siteleri üzerinden satış yapacak markaların kullanması gereken entegrasyonlardır. E-ticaret pazaryeri platformları üzerinden de satış yapacak olan markaların bu noktada pazaryeri entegrasyonu da kullanması gerekir.
Dijital Pazarlama Çalışmaları Yapın
E-ticaret sitenizi tamamen satışa hazır hale getirdikten sonra hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaşmak için dijital pazarlama çalışmaları yapmanız gerekir. SEO, Sosyal Medya, Arama motoru reklamları, Influencer marketing gibi dijital pazarlama yöntemleri bu noktada markalar tarafından daha çok tercih edilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: