Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde, büyük hasara neden olan Adıyaman'ın Yaylakonak beldesinde 280 haneden sadece 15'i sağlam kalabildi.
Depremin ilk günlerinde olumsuz hava ve yol şartları nedeniyle ulaşımda güçlük çekilen, kent merkezine 23 kilometre uzaklıktaki 1700 nüfuslu Yaylakonak beldesindeki yığma taş, toprak ve kerpiçten yapılan evlerin neredeyse tamamı "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıldı. Enkazda 72 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.Yakınlarını kaybeden belde sakinleri yaralarını sarmaya çalışıyor. Çadır kurulması için çalışmaların başladığı beldede, askerler de yardım malzemelerini bölgeye ulaştırdı.
Yaylakonak Belde Belediye Başkanı Abuzer Aydın, deprem günü hem enkaz hemde olumsuz hava koşullarıyla mücadele ettiklerini belirtti. Belde merkezinde 72 can kayıplarının olduğunu, belde nüfusuna kayıtlı olup da Adıyaman merkezde yaşayan 33 vatandaşın da hayatını kaybetmesiyle toplam 105 cana veda ettiklerini dile getiren Aydın şöyle konuştu; "Çok zor şartlar altında mücadele ettik, hava muhalefeti nedeniyle ciddi zorlandık. Bu kadar ciddi yıkımın bir nedeni de yoksulluk. Evlerin hepsi taş yığma ve kerpiç. Bu evlerin kimisi 40-50 yıllık. İmkansızlıklar nedeniyle beton harç kullanılamamış, onun yerine toprak kullanılmış. Bu nedenle ciddi kayıplar verdik."
Aydın, 1700 kişinin yaşadığı beldede yaklaşık 280 hane bulunduğunu belirterek, "15 evimiz sağlam oturulabilir durumda, 10 tanesi ayakta ama kullanılamaz durumda. Geriye kalan hepsi yerle bir oldu. Beldedeki kamu binalarından belediye binasında az hasar var, kullanmayı düşünmüyoruz. Cemevi tamamen zarar görmüş, sağlık ocağı ve okulumuzun iki binası ayakta." ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: