MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 539 bin hektar toplam tarım alanı bulunan Adana’da son 5 yılda 200 bin dekar verimli tarım arazisinin tarım alanı dışına çıkarıldığını söyledi. Karademir, “Verimli tarım arazilerinin betonlaşmasını ancak Toprak Koruma Kurulları önler. Genellikle kamudan gelen üyelerden oluşan Toprak Koruma Kurulları bürokratik yapıdan, özerk bir yapıya kavuşturulmalıdır ve verimli tarım arazilerine imar verilmemelidir” dedi
2007’den bu yana Türkiye’de 11 milyon dekar arazinin tarım alanı dışına çıkarıldığını belirten Semih Karademir, yeni hükümette görev verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’dan Adana’daki verimli tarım arazilerine ve fiziki haritada yeşil alan görülen bölgelere çivi çaktırmamasını istedi.
Adana’daki tarım arazilerinin yüzde 82’sinde tarla tarımı, yüzde 8’inde sebzecilik ve yüzde 8’inde de meyvecilik yapıldığını anlatan Semih Karademir, yüzde 2’lik kısmında nadasa bırakıldığını kaydetti.
Karademir, “Eğer tarımda kalkınmayı hedefliyorsak bu yapının değişmesi gerekir. Tarım alanları tarla grubundan sebze grubuna girmeli. Adana’nın erkenci yapısı dikkate alınmalı ve bölgede yaş sebze üretilmeli. Adana, ne zaman tarla tarımından çıkıp yaş sebze, meyve ve çiçek üretimine girerse o zaman başarılı olur. Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler. Elbette bunları da sadece üretmek yetmiyor. Bunun pazarlanması da önemli” diye konuştu
Adana’da çok kaliteli biber üretimi yapıldığını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Sen biberi üretiyorsun ama pazarlayamıyorsun. İzmirli tüccar gelip senin biberini alıyor, konserve yapıp yurt dışına satıyor. Çukurova, Türkiye turunçgil üretiminin 3’te birini karşılıyor ama Hatay ve Mersin ihracatta Adana’dan önde. Neden önde?. Çünkü tarıma dayalı sanayisi daha çok çalışıyor. İşletme sayısı ve ihracat firmaları Adana’dan daha çok. Turunçgil denilinde Adana akla geliyor ama yeterince işletmen ve ihracat yapan firman yok. Adana’nın bu konuda da kendisini geliştirmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Adana’nın su ürünleri konusunda da zayıf kaldığını dile getiren Karademir, şunları söyledi: “Karides’in yüzde 50’sini Karataş bölgesi üretiyor. Üretiyor ama ondan ötesine gidemiyor. Yani o bölgede güçlü bir kooperatif kurulsa muhteşem bir ekonomik hareketlilik olur. Bölgenin ticareti gelişir. Bu, bölgemizdeki diğer ürünlerde de geçerlidir. Sadece üretmekle kalmamalıyız. Ürünlerimizi konserve yapıp yurt dışına göndermeliyiz. Bu, Adana ekonomisi için daha çok katma değer sağlar. İstihdam için de yararlı olur. Bölgemizdeki sanayici ve işadamlarının özellikle yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda yeni proje geliştirmeleri gerekiyor”
Yorumlar
Kalan Karakter: