‘Adana’da 3 bine yakın tarıma dayalı sanayi işletmesi bulunuyor’
‘Adana Tarımında Tarımsal Yayımın Mevcut Durumu’ çalıştayı düzenlendi
Yayınlanma :
30.12.2021 11:05
Güncelleme :
30.12.2021 11:05


ADANA(GÜNAYDIN)- Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde Tarımsal Yayım Haberleşme Araştırma Uygulama Merkezi tarafından “Adana Tarımında Tarımsal Yayımın Mevcut Durumu: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” gerçekleştirildi. Tarımın, akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasının günümüzün en temel konularından biri olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, bu anlayış çerçevesinde Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi kurduklarını söyledi.
ÇÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış törenine Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, Merkez Müdürü Prof. Dr. Müge Davran, TAYEM Müdürü Emin Tepeli, akademisyenler ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çukurova Üniversitesi’nin kurucu fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesinin güçlü akademik kadrosu, zengin araştırma ve uygulama alanları ile 54 yıldır ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi tarımsal araştırmalarını en üst düzeyde devam ettirerek üretirken, en donanımlı ziraat mühendislerini de yetiştirmeye devam ettiğini söyledi.
Tarımın, toplum sağlığının korunması açısından akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasının günümüzün en temel konularından biri olduğuna değinen Prof. Dr. Tuncel, özellikle her geçen gün artarak hissetmeye başladığımız iklim değişikliğine yönelik olarak bölgemiz ve ülkemiz tarımını hazırlamak, akılcı çözümler geliştirmek ve en önemlisi bu çözümleri çiftçilerimize aktarmanın tarımsal eğitim ve araştırma misyonlarının önemli bir parçası olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Tuncel konuşmasına şöyle devam etti:
“Özellikle kırsal kesimde yaşayan nüfusun kentte yaşayanlara göre sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı oldukları da dikkate alınırsa, yayım faaliyetlerinin kırsal kalkınmadaki rolü ve önemi de daha net anlaşılacaktır. Günümüzde ileri teknoloji üreten ve geliştiren, bunları bilgi transferiyle toplumsal faydaya dönüştüren ülkeler refah ve barış içinde yaşayabilmektedirler. Bu anlayışla kısa süre önce kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Üniversite-kamu-çiftçi İşbirliği Konseyi’ni tarımın, toplum sağlığının korunması için akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasını ve bilgi transferine süreklilik kazandırmayı sağlamak üzere gerçekleştirdik. Bu anlamda tarımın sürdürülebilirliğinde çok önemli olan tarımsal yayımın bu çalıştay aracılığı ve tüm paydaşların katılımı ile sorun alanlarının tespiti ve çözümlerinin ortaya konulmasında oldukça önemli olup; bu çalıştay sonucunda elde edilecek bilgilerin Adana ve Ülkemiz tarımı için yönlendirici ve faydalı olmasını diliyorum.”
ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas ise Adana’nın güçlü tarımsal potansiyeli olduğuna vurgu yaparak, kentte 3 bine yakın tarıma dayalı sanayi işletmesi bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kafkas konuşmasına şöyle devam etti;
“Toplam 1.4 milyon hektar yüzölçümüne sahip olan Adana topraklarının %35’inde yaklaşık 5 milyon dekar alanda tarım yapılmakta ve tarım arazilerinin %60’ı birinci sınıftır. Türkiye’de nadasa bırakılan tarım alanlarının oranı %17 iken Adana’da bu oran sadece %1.9 düzeyindedir. Bu durumun Adana topraklarının ne kadar verimli olduğu açıkça göstermektedir. Adana ilimiz tarla alanına giren bazı türlerin ülkemiz üretiminde öncü konumundadır. Örneğin Türkiye soya üretiminin %64’ünü yerfıstığı üretiminin %53’ünü mısır üretimin %13’unu ayçiçeğinin %11’ını pamuğun %7’sını ve buğdayın %5’ini karşılamaktadır.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: