Adana değil sanki SURİYE
Mirzaçelebi Mahallesi’ndeki ana cadde Suriyelilerin açtığı işyerleri ile dolu, caddede sadece 3 Türk esnaf kaldı.
Yayınlanma :
21.10.2021 09:45
Güncelleme :
21.10.2021 09:45


ADANA(GÜNAYDIN)
Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınarak Adana’ya yerleşen Suriyeliler Seyhan ilçesindeki Mirzaçelebi Mahallesi’ni adeta ‘Halep’ şehrine döndürdü.. Türk esnaflar, “Ülkemizde kendimizi sanki Suriye’deymişiz gibi hisseder olduk” diyerek yakındı.
2011 yılından itibaren savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı resmi rakamlara göre 3 milyon 658 bin kişi. Bunlardan sadece yüzde 1,4’ü kamplarda kalırken diğerleri ise Türkiye’nin dört bir tarafına dağılmış durumda. Resmi olmayan rakamlara göre de 5 milyonu geçtiği öne sürülen Suriyelilerin 250 bini aşkın bölümü ise Adana’da yaşıyor. Suriyeli mültecilerin yoğunlukta yaşadığı yerlerin başında kent merkezindeki Mirzaçelebi Mahallesi geliyor.
Suriyeliler Mirzaçelebi Mahallesi’ni adeta ‘Küçük Halep’ şehrine dönüştürmüş durumda. Mahallenin ana caddesinde kiralayarak işlettikleri işyerleri ile dikkat çekiyorlar. Caddede sadece 3 Türk esnaf kaldı. Kuyumcudan, dönerciye, giyim eşyasından, berberine, bakkal dükkanından kaçak diş muayenehanesine kadar çeşitli iş kollarında işyerleri açıp çalıştıran Suriyelilere en büyük desteği de yine kendi ülkelerinden olan Suriyeli vatandaşlar veriyor. Suriyeli vatandaşlar hemen hemen Suriyeli işyerlerinin dışında hiçbir Türk esnafından alış veriş yapmamaya dikkat gösteriyor.
Adana’da ‘Küçük Halep’ diye anılan Mirzaçelebi Mahallesi’ndeki Türk esnaflar, Suriyelilerin yaşamlarından ve yarattıkları tehlikelerden şikayetçi. Mirzaçelebi Mahallesi’nde Suriyeli işyerlerinin arasında kalan birkaç esnaf, “Kendi ülkemizde kendimizi yabacı gibi hisseder olduk. Her yerimiz Suriyeli. Sanki Türkiye’de değil Suriye’de yaşıyormuşuz gibi” dedi.
Suriyeli vatandaşların alış verişlerini Suriyeli işyerlerinden yaptıklarını bu yüzden iş yapamaz hale geldiklerinden yakınan esnaflar, “Suriyeliler nasıl işyeri açıyor? Vergi veriyorlar mı? Bilmiyoruz. Onların yüzünden işlerimiz durdu. Çünkü, bu bölge tamamen Suriyeli doldu. Kıyaslama yapmaya kalksanız Türkten çok bu bölgede Suriyeli ve diğer yabancılar var diyebilirsiniz. O yüzden bizden alış veriş yapmıyorlar. Kendilerine kucak açmamıza rağmen, ülkemize kabul etmemize rağmen onlar alış verişte ayrımcılık yapıyor. Bizden tek kuruş alış veriş yapmak istemiyorlar. O yüzden işyerlerimizi kapatacak hale geldik.
Devletimizin bize yardımcı olmasını istiyoruz.” Dedi.
Mirzaçelebi Mahallesi’nde yaşayanlar da Suriyelilerin genelde akülü bisiklet ya da motosiklet kullandıklarını ve bunlarla ara sokaklarda tehlike yarattıklarını söyledi. Bir vatandaş “Suriyeliler hiç trafik kurallarına uymuyor. Ara sokaklardan motorlarla hızlı geçiyorlar, çocuklarımızı dışarı oyun oynamak için bırakmaya korkar duruma geldik. Adamlara bir şey demeye korkar olduk, hemen kavga çıkartıyorlar” dedi.
Mahalle sakinleri, Suriyelilerin çoğunluğunun evlerinde silah, kılıç vb. silah unsurlarını bulundurduklarını, bazılarının da uyuşturucu satışı işiyle uğraştığını iddia ederek şöyle dediler:
“Biz Mirzaçelebi’de oturan Türk vatandaşları olarak endişeliyiz. Trafik terörü yarattıkları gibi, saldırgan tavırlarıyla da insanları korkutuyorlar. Adeta mahallede hakimiyet kurmaya çalışıyorlar. Üstelik tüm bunlar yetmezmiş gibi mahallelerde uyuşturucu satımı yapıp gençleri zehirlediklerini duyuyoruz. Bizim elimizden bir şey gelmiyor. Yetkililerin bir an önce mahallede huzuru bozan bu Suriyelilere karşı önlem almalarını istiyoruz. Nasıl Conolara baskın yapılıyorsa bunlara da yapılsın. En azından kendilerine çeki düzen verirler” dediler.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: