'Adana dünyanın sayılı gıda arz merkezlerinden birisidir'
“Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi” kapsamında hazırlanan programa katılan Vali Demirtaş, Adana’nın, Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştiği önemli bir yerleşim merkezi olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
16.01.2020 16:21
Güncelleme :
16.01.2020 16:21


TARIM COĞRAFYANIN BEL KEMİĞİ
Tarımın bu coğrafyanın bel kemiği olduğuna dikkat çeken Vali Demirtaş ‘’Cumhuriyetten sonra özellikle 1950’lerden itibaren başlayan tarımda makineleşme, beraberinde tarımın ve tarıma dayalı sanayileşmenin gelişmesine zemin hazırlarken tarım işçiliğine dayalı göçün yaşanmasına da sebep olmuştur. 1990’ların ortalarına kadar artarak devam eden bu minvaldeki göç, bu zamandan sonra GAP’ın devreye girmesiyle etkisini yitirse de, mevcudiyetini bugün dahi sürdürmektedir. Bahsettiğimiz bu durumun dışında 2011’den itibaren Suriye’deki kargaşadan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli misafirlerimizin oluşturduğu tarım işçiliği gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Her alanda olduğu gibi tarımda da hem dünya hem ülkemiz geçen yüzyıldan bugüne çok ciddi mesafeler kat etti. Bugün dünya, tarım 4.0’ı konuşma safhasını geride bıraktı. Ülkeler hayata geçirdikleri uygulamalarla fiilen bu safhaya geçtiklerini ilan eder duruma geldiler. Biz de ülke olarak artık gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla bu aşamaya geçmekle mükellefiz.’’ dedi ve tarımla iştigal eden insan kaynağını bilgi, beceri ve donanım açısından en üst seviyeye çıkarmanın gerekliliği ile her kademedeki insan kaynağını dünya tarımında söz sahibi ülkelerin standartlarına çıkarmanın önemini vurguladı.
SIKINTILAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULUYOR
Mevsimlik tarım işçisi olarak adlandırılan kesimin karşılaştığı sıkıntıları çözüme kavuşturmanın gerekliliğini ifade eden Vali Demirtaş ‘‘İlimiz de, 25.000 civarındaki işçi sayısı ile bu sorunu en fazla yaşayan illerin başında geliyor. Bu meyanda başlatılan METİP projesiyle mevsimlik gezici tarım işçilerinin güvenli ulaşım, alt yapıya sahip barınma alanları, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır.’’ dedi ve projenin ilk fazının 2010 yılında başlatıldığını ve o dönemde kente 8.2 milyon TL’lik bir ödenek aktarıldığını, Kaymakamlıkların bu ödeneklerle önceden belirledikleri Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin barınma, alt yapı, aydınlatma ve eğitim başlıklarında faydalanacakları hizmetleri sunduğunu ve projenin ikinci fazının ise 2017’de yayımlanan ilgili genelge doğrultusunda devreye alındığını ve bu kapsamda ile toplamda 8.4 milyon TL’lik bir ödenek tahsis edildiğini ve bu ödenekle Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde 2 hizmet binası inşa edildiğini, 3’üncü binanın da inşasının sürdüğünü kaydetti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: