Adana UNESCO gastronomi şehri listesine girmeye hazır
Vali Demirtaş, Türk mutfağının önemli merkezlerinden biri olan Adana’nın yerel ve geleneksel mutfağının gastronomi turizmi için tüm özellikleri bünyesinde taşıdığını vurguladı
Yayınlanma :
06.07.2019 08:58
Güncelleme :
06.07.2019 08:58


ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Valisi Mahmut Demirtaş, gastronomi turizminin günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında yer aldığını belirterek, Adana'nın da bu yönüyle kendisini çok yönlü geliştirdiğini ve UNESCO gastronomi şehri listesine girmeye hazır hale geldiğini söyledi.
Adana 2019 UNESCO Gastronomi Şehri Bilgilendirme Toplantısı Vali Mahmut Demirtaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, çalışmaya destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileri ile davetliler katıldı.
KARALAR: FESTİVALLERİN ÖNEMİ BÜYÜK
Adana’nın ‘Gastronomi Şehri’ olması için yapılan çalışmaların anlatıldığı toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın ‘Gastronomi Şehri’ olabilmesi için yapılan çalışmaları aktardı. Karalar, projenin ilk aşamasının kabul edilmesinde Adana Lezzet Festivali, Altın Koza Film Festivali, Şalgam ve Kebap Festivali ile Portakal Çiçeği Festivalinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.
DEMİRTAŞ: ADANA'NIN POTANSİYELİ, HAREKETE GEÇİRİLMELİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın, Adana için sarf ettiği çabalardan dolayı teşekkür ettiği Vali Mahmut Demirtaş ise konuşmasında Adana’nın tarihi, coğrafi ve stratejik konumuyla Hititlerden Osmanlılara pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti. Adana’nın, Anadolu’nun ve dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Demirtaş, “Adana’nın bu tarihi ve kültürel derinliği, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz arasındaki köprü konumu, doğal güzellikleri, misafirperver insanları, gelişmiş ulaşım ve konaklama imkanları, bugün turizmde bu yüksek potansiyelin harekete geçirilmesi gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Gastronomi turizmi de günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında yer almaktadır. Sadece bu yönüyle değerlendirdiğimizde dahi malzeme çeşitliliği, kalitesi ve zenginliği ile geleneksel Türk mutfağının önemli merkezlerinden biri olan Adana’nın yerel ve geleneksel mutfağı, gastronomi turizmi için tüm özellikleri bünyesinde taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Vali Mahmut Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü;
'YEME-İÇME KÜLTÜRÜ, TURİZMİN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN'
"Bugün tüm dünyada turizm, yerel kültürün özelliklerinin tanıtılması üzerine inşa edilmektedir. Yerel kültürün en önemli parçası olan yeme-içme alışkanlıkları ise turizm destinasyonunun pazarlanmasında en önemli enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Bu doğrultuda yılın on iki ayına yayılma imkânı bulunan gastronomi turizmi de günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında yer almaktadır. Sadece bu yönüyle değerlendirdiğimizde dahi malzeme çeşitliliği, kalitesi ve zenginliği ile geleneksel Türk mutfağının önemli merkezlerinden biri olan Adana’nın yerel ve geleneksel mutfağı, gastronomi turizmi için tüm özellikleri bünyesinde taşımaktadır. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığımızın oluşturduğu ve Adana’mızın da içinde yer aldığı “Turizm Gelişim Koridorları”ndan biri olan kültür ve inanç koridoru, aynı zamanda ülkemizin önemli gastronomi koridorlarından biridir. Güney'in enfes tatlarına ev sahipliği yapan ve birbirinden leziz tatları bünyesinde barındıran Adana, bu koridorun en önemli halkasını oluşturmaktadır."
'GASTRONOMİ ZİNCİRİNİN GÜNEY HALKASI TAMAMLANACAK'
"Yaratıcı Şehirler Ağı, kentlerin kendi yetenek ve enerjilerini, potansiyellerini ve yaratıcı endüstri sektörlerini şekillendirdikleri önemli bir programdır. Dünya çapında saygın bir kuruluş olan UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında Adana’nın gastronomi kenti olarak tescillenmesi, programın sosyal ve ekonomik potansiyelin geliştirilmesi, kültürel çeşitliliğin desteklenmesi idealine de hizmet edecektir.
Kadim kültürü ve tarihiyle Adana’mızın UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında gastronomi kenti olarak tescillenmesi, hali hazırda bu ağda yer alan Hatay ve Gaziantep’le birlikte inanç ve gastronomi koridorunun güney zincirinin tamamlanması anlamına gelecektir."
"ADANA'YI ÖNEMLİ BİR GASTRONOMİ DESTİNASYONUNA DÖNÜŞTÜRME KARARLILIĞINDAYIZ"
"Adana Lezzet Festivali başta olmak üzere, gerçekleştirdiğimiz tüm proje ve çalışmalarla Adana’yı önemli bir gastronomi destinasyonuna dönüştürme kararlılığındayız. O sebeple Adana Valiliği olarak bu kapsamda yürütülecek tüm çalışmalara destek verecek; tüm faaliyetleri yakından takip edeceğiz. Bu kadim kenti her alanda olduğu gibi turizmde de, gastronomi turizminde de plakası gibi hep birlikte ilk sıraya taşıyacağız. Bu vesileyle Adana 2019 Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehri başvurusunun hayırlı olmasını diliyor; çalışmaların en kısa sürede meyve vermesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum."
Vali Mahmut Demirtaş'ın konuşmasının ardından toplantı, projeye destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu.
KARAR KASIM AYINDA AÇIKLANACAK
Dünyada 26 tane bulunan, Türkiye’den Hatay ve Gaziantep’in yer aldığı ‘Gastronomi Şehirleri’ listesinde Adana’nın yer alabilmesi için Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Haziran’da başvuruda bulunuldu. Temmuz ayı içerisinde UNESCO Paris Sekreteryasının yapacağı teknik ön taramayla başvurunun uygunluğu incelenecek. Ağustos ve eylül aylarında UNESCO tarafından atanan bağımsız uzmanların Adana’da incelemelerde bulunmasından sonra ekim ayında yapılacak toplantıda kesin kararın verilmesi bekleniyor. UNESCO, alınan kararın duyurusunu tüm dünyayla kasım ayında paylaşacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: