Adanalıların tercihi yine kebaptan yana oldu
Sodexo, Çalışanların 2021 Yılı Yeme- İçme Tercihlerini Açıkladı
Yayınlanma :
30.12.2021 11:55
Güncelleme :
30.12.2021 12:02


Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri, çalışanların yemek kartı
harcamalarını analiz ederek 2021 yılının yeme – içme tercihlerini açıkladı.
Değişen kullanıcı alışkanlıklarından, fiyat uygulamalarına kadar geniş bir tablo
ortaya koyan çalışmaya göre Adana’da çalışanların yüzde 42’si kebap yemeyi
tercih etti.
80 binden fazla üye iş yerinde seçme özgürlüğü sunan ve 1 milyon tüketiciye hizmet veren
Sodexo, çalışanların 2021 yılı yeme-içme tercihlerini ve harcama alışkanlıklarını analiz etti.
Sodexo’nun her yıl gerçekleştirdiği yeme-içme sektöründeki değişimlere ayna tutan
çalışmaya göre, 2021 yılında ivmesini daha da artıran uçtan uca dijitalleşme kullanıcıların,
müşterilerin ve üye iş yerlerinin kullanım alışkanlıklarına ve ödeme süreçlerine de yansıdı.
Sodexo bakiyeleri ile yapılan online gıda alışverişi 2021 yılında bir önceki yıla göre 3 katına,
ödemelerde Cep Pos uygulamasının kullanımı ise 12 katına çıkarken Adana’da çalışanların
tercihi yine kebaptan yana oldu. Adanalı çalışanlar, Sodexo bakiyelerinin yüzde 42’i ile kebap
yediler. Kebap tercihinde Adana’yı yüzde 37 ile İzmir, yüzde 30 ile Ankara takip etti.
2021 yılında Sodexo harcamalarında genel Türkiye tablosuna bakıldığında ise ortalama bir
yemek için ödenen tutar yüzde 33 artarak 41 TL oldu.
Çalışana günlük ortalama 25 TL yüklendi
Sodexo verilerine göre işverenler, çalışanlarına kişi başına günlük ortalama 25 TL yemek
tutarı yüklüyor. Türkiye genelinde 26 TL günlük tutar ile Kocaeli, 25 TL ile İstanbul ve 24,6 TL
ile Antalya en yüksek günlük tutarı yükleyen iller olurken, Türkiye genelinde çalışanların 41 TL
olan günlük ortalama harcama tutarlarıyla karşılaştırıldığında, yüklenen bakiyelerin yetersiz
kaldığını gözlendi.
Akşam yemeğinde yemek kartı kullanımı arttı
Uzaktan çalışma ile yemek yeme saatleri esnek bir döneme girdi. Pandemi öncesinde öğle
yemeği harcamaları 12.00 ve 13.00 saatleri arası yapılırken, evden çalışmanın da etkisiyle
pandemi döneminde öğle yemeği saatleri 13.00 ve 14.00 arasına kaydı. 2021 yılında en çok
18.00 – 20.00 saatleri arasında yapılan harcamalarda artış oldu.
Çalışanlar mobil ödemeye geçti
Sodexo Avantaj, kullanıcılarının bu dönemdeki hijyen kaygısına cevap vermek amacıyla,
sektörle özdeşleşen plastik kart ve yemek çeklerinin üretimini durdurmuş, tamamen dijital
uçtan uca bir yemek deneyimi sunmaya başlamıştı. Temassız ödeme alışkanlığının artması ile
2021 yılında, önceki yıla göre mobil ödeme ile yapılan işlem sayısı 4 kat artarken, mobil
ödeme yapan kullanıcılar da 2 kat artı.
Enerji sektörü Kebap, Perakende sektörü Fast Food tercih ediyor
Çalışmada, Türkiye’deki çalışanların önceki yıllarda olduğu gibi en çok kebabı tercih ettiği
gözlenirken, kebap tercihini fast food takip etti. Kebapta kişi başı harcama tutarı 45 TL oldu.
Sektör kırılımlarına da yer verilen analize göre kebabı en çok tercih eden sektör enerji
sektörü oldu. Perakende sektörü en fazla fast food tercih eden sektör olurken, bu sektörün
çalışanları her 4 yemekten birini fast food olarak tüketmeyi tercih etti. Finans ve hizmet
sektörleri de perakende
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: