ADANA(GÜNAYDIN)- Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da aralarında olduğu 2'si tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi. Dava da tanık olarak dinlene AK Parti Adana eski İl Başkanı Abdullah Doğru, sanıklardan eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan’a parti tarafından belediye başkanlığı teklifi yapıldığını söyledi.
Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklardan eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve sanayici Mustafa Vural ile tutuksuz sanıklar Zihni Aldırmaz, Cengiz Dinçer, Oya Erişen, Hasan Uzun ve Mustafa Demir katıldı. Başka bir suçtan Erzurum'da tutuklu bulunan Ferhat Yüksel ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yaptı. Yakalama kararlı sanık Fethullah Gülen’in avukatı Mustafa Akçalı da duruşmaya katıldı.
Duruşmada tanıklar dinlendi. AK Parti Adana eski İl Başkanı Abdullah Doğru, 2009-2014 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nde AK Parti Grubunda belediye encümeninde görev aldığını söyledi. Suçlamaya konu olan Kanuni Üniversitesi’nin arazisinin görüşüldüğü oturumda bulunduğunu ifade eden Doğru, Kanuni Üniversitesi ile ilgili düzenlemeyi bilmediğini belirtti. Doğru, “O dönem belediyenin işleyişi ile ilgili meclis kürsüsünden suç duyurusunda bulundum. Ama, gidip savcılığa dilekçe vermedim. O dönemde Fetullahçı yapı terör örgütü olarak görülmediğinden belediyenin bir takım yardımları Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla yapılıyordu” dedi. Sanık Muammer Çalışkan’ın sorusu üzerine Doğru, 2004 yılında sanık Muammer Çalışkan’a AK Parti tarafından belediye başkanlığı teklifinin yapıldığını söyledi. Bu teklifi Adana Milletvekilleri ve il başkanlığı olarak değerlendirdiklerini belirten Doğru, “Kendisi belediye başkanlığı teklifini kabul etti. Ankara’ya gittik, ancak genel merkez bu teklifi kabul etmedi” dedi. Doğru, Zihni Aldırmaz’ın ise AK Parti’den büyükşehir adayı olamayınca Spor Gençlik Merkezi projesinin geçmesini engellediğini belirtti.
Tanıklardan Zafer Erdoğan da, sohbet toplantılarında sanıklardan Çalışkan ile Halil Kadı’yı gördüğünü, hocaların kendilerinden kurban bağışı yardımı istediğini söyledi. Nail Aktaş ise, Muammer Çalışkan’ın evinde sohbet toplantısı yapıldığını ifade ederek, “Bu toplantıda hocalar dini sohbetlerde bulunurdu. Muammer Çalışkan benden kurban bağışı talebinde bulundu. Kurban parasını verdim. Öğrenci bursunu ise vermedim” dedi.
Daha sonra tanıkların ifadelerine karşı sanıklara söz verildi. Mustafa Vural, cemaatin okuluna yardım yaptığını belirterek, “Ancak eğitim amaçlı yaptım. Zaten devlet erkanının da haberi vardı. Onlar da açılışa geldi. Bizim dini duygularımız cemaat tarafından istismar edildi. Aslında bu yapının mağduru biz olduk” diye ifade verdi.
Muammer Çalışkan da, Kanuni Üniversitesi’ni AK Partinin 30 Mart 2014 ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde seçim propagandası olarak kullandığını söyledi. Kanuni Üniversitesi mütevelli heyeti olduğunu cemaatin mütevelli heyetinin ne demek olduğunu da bilmediğini ifade eden Çalışkan, “Bu cemaat maalesef insanları, dini duygularıyla oynayarak kandırmıştır. Hakkımdaki iddialar 2013 yılı öncesindeki iddialardır. Devletin kandırıldığı yerde biz vatandaş olarak nasıl bilelim” dedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Fethullah Gülen, Kemal Elibal, Cemal Soncu ve Ömer Ekinci hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenilmesini de kararlaştırıp duruşmayı tanıkların zorla getirilmesi için 3 Şubat 2017’ye erteledi.
Suçlamalar
İlk duruşması 2 Mayıs'ta yapılan dava kapsamında, 17 sanıktan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da "terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 35 yıla kadar hapis, diğer sanıklar için de 5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, vasfı üniversite alanı olan arazinin konut alanına çevrilerek, terör örgütü ile mensuplarına yüksek meblağlarda finansman sağlandığı, hiçbir faaliyette bulunulmamasına rağmen çeşitli ülkelere gidildiği ve masrafların belediyeye ödetildiğine yer verilmişti.
Dava kapsamında firari sanıklar FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile Ömer Ekinci, Kemal Elibal ve Cemal Soncu'nun tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verilmişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: