Altınoran Çukurova'nın nöbetçi yazarını ağırladı
Gazeteci–yazar Çetin Yiğenoğlu'nun eserleri ve roman kahramanları, yönetkenliğini edebiyatçı Sevim Sezer'in yaptığı panelde eleştirmenler Hülya Soyşekerci ve Altay Ömer Erdoğan tarafından irdelendi.
Yayınlanma :
17.12.2019 08:12
Güncelleme :
17.12.2019 08:12


ADANA (GÜNAYDIN) – Kitaplar, eleştirel gözle farklı açılardan ele alındığında yazarlarla kahramanların dünyası okura muhteşem bir zenginlik kazandırıyor. Biraz düşündükten sonra geride bıraktığınız sayfaları yeniden okuma ihtiyacı duyuyorsunuz.
ESERLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR
Orhan Kemal ve Yaşar Kemal gibi ustaların damarından gelen Demirtaş Ceyhun'un 'Nöbetçi Yazar' diye Çukurova'ya emanet ettiği gazeteci–yazar Çetin Yiğenoğlu işte böyle değerli eserlerin sahibidir...
İncirlik romanını okuduğunuzda bunu daha iyi anlayabiliyorsunuz. Çünkü Çetin Yiğenoğlu'nun yıllar önce haritalarını vererek yazdığı eser, bugün gerçeğe dönüşüyor.
Kitabı okurken, dün Irak, bugün Suriye ve Libya derken Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki gelişmeleri takip edip Ortadoğu coğrafyasında neler döndüğünü ve hangi haritaların çizildiğini anlıyorsunuz.
Eğer elinizdeki kitap 'Haydar'ı Öldürmek' ise bereketli topraklarda yaşayan bir toplumun kılcal damarlarından Türkmen Yörük kültürünün kökenlerine kadar inebiliyorsunuz.
EDEBİYATIN HER ALANINDA VARLIĞINI GÖSTERDİ
Öykü, roman, deneme, röportaj, inceleme, tiyatro, masal, fantastik anlatı gibi çeşitli alanlarda eser verirken, iki dönem Çukurova Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yapan Çetin Yiğenoğlu, Türkiye'nin yoğun katılımlı, ilk ve tek yerel basın kurultayını düzenlemesiyle de dikkat çekiyor.
Gazeteci–yazar Çetin Yiğenoğlu'nun eserleri ve roman kahramanları, yönetkenliğini edebiyatçı Sevim Sezer'in yaptığı panelde eleştirmenler Hülya Soyşekerci ve Altay Ömer Erdoğan tarafından irdelendi.
Panele örnek bir ev sahipliği yapan Dr. Haluk Uygur, "Altınoran Sanat Galerisi'nde farklı konulardaki dost sohbetlerine bu sefer Adanalı gazeteci-yazar Çetin Yiğenoğlu'nun kitaplarının değerli eleştirmenler Hülya Soyşekerci , Altay Ömer Erdoğan tarafından yorumlandığı öğretici, bilgilendirici aynı zamanda ben nasıl bu kitapları hâlâ okumamışım dedirten Sevim Sezer tarafından yönetilen bir panel vardı... Ve bu değerlendirmelerde Yaşar Kemal gibi Çukurova'nın bereketli topraklarından, Toroslardan beslendiğinin altı çizilen edebiyatçı Çetin Yiğenoğlu'yla Altınoran olarak "Toroslar ve Nadide Çiçekleri" Kitabımızda, "Adana'ya Güç Verenler" projesinde ve Altınrota dergimizde birlikte yer almış olmaktan kıvanç duyduk." diye duygularını paylaştı.
SOYŞEKERCİ: YİĞENOĞLU'NU ANLAMAK
ÇUKUROVA'YI ANLAMANIN İLK BASAMAĞI
Doktora eğitimini gazeteci–yazar Çetin Yiğenoğlu'nun 'Haydar'ı Öldürmek' adlı eseri üzerine yapan edebiyatçı Sevim Sezer, kitabın kahramanlarını tek tek tanıtırken, Çetin Yiğenoğlu'nun, yaşadığı bölgenin sosyal yapısına en kılcal damarlarına kadar hakim olduğunu vurguladı.
Edebiyatçı Hülya Soyşekerci ise, Çetin Yiğenoğlu'nu anlamanın Çukurova'yı anlamanın ilk basamağı olduğunu vurguladı.
Yiğenoğlu'nun eserlerinde akıcı, duru ve kolay anlaşılan bir dil kullandığını belirten Soyşekerci, "Bugüne kadar pek çok roman okudum ama gazete formatında hiç roman okumamıştım. Çetin Yiğenoğlu'nun 'Gasteci' romanı bu yönüyle bir ilktir." dedi.
Eleştirmen Altay Ömer Erdoğan da Çetin Yiğenoğlu'nun hiç şiir kitabı olmadığını ama 'Bir Aşk Bilmecesi' adlı eserini şiir kıvamında yazdığını söyledi. Edebiyat dünyasının üç önemli eleştirmeni Çetin Yiğenoğlu'nun eserlerini anlattıktan sonra dostları da Yiğenoğlu ile ilgili anılarını paylaştı.
YİĞENOĞLU EDEBİYATÇILARI
YAZARLAREVİNE DAVET ETTİ
Eserlerinin ve roman kahramanlarının tartışıldığı panelde duygusal anlar yaşayan gazeteci-yazar Çetin Yiğenoğlu, başta Altınoran Sanat Galerisi'nin kurucusu Dr. Haluk Uygur olmak üzere panelde emeği geçenlere ve katılan dostlarına ayrı ayrı teşekkür etti.
Çukurova Bölgesi'nde geçmişten bugüne kadar pek çok sanatsal etkinlik yaptıklarını dile getiren Yiğenoğlu, şimdi bu etkinliklere yazarlarevinde devam ettiklerini söyledi. Yazarlarevinin Çukurova'daki sanat ve edebiyatın gelişmesi anlamında büyük bir sorumluluğu üstlendiğini anlatan Yiğenoğlu, edebiyatçıları yazarlarevine davet etti.
Altınoran Sanat Galerisi'nin kurucusu Dr. Haluk Uygur da Çetin Yiğenoğlu'nu 'Torosların Zirvesi' olarak tanımlayarak, panele katılanlara birer teşekkür belgesi verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: