ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, anız yakanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası verileceğini belirterek, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu cezanın ceza 5 kat artırılacağını açıkladı.
Anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulunan Tekin, “Adana, ülkemizin en önemli tahıl merkezlerinden biridir. İlimizin 539.000 ha olan tarımsal üretim alanlarının % 83’ü olan 447.215 hektarını tarla arazileri oluşturmaktadır. Verimli Çukurova topraklarında yılda en az iki ürün alındığı düşünüldüğünde 1. üretimin ardından toprak hazırlığının hemen gerçekleştirilip, 2. ürünün ekimine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz bu dönemde, bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak adına bilinçsizce anızları yakma yoluna gitmektedir. Bu, hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar vermekte ve insan sağlığını da önemli derecede etkileyen çevre kirliliğine neden olmaktadır. Çukurova'nın kalbinde yer alan İlimiz, verimli toprakları, uygun hava şartları ve ürün çeşitliliği ile Ülkemiz tarımsal üretiminde çok önemli bir yere sahiptir. İnsanların temel ihtiyacı olan gıda üretiminin devamı için hayati öneme sahip olan topraklarımızı korumak boynumuzun borcudur. Bu toprakların verimliliğinin devamını sürdürmek hepimizin sorumluluğundadır.” dedi
Tekin, “Her ne sebeple olursa olsun yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Yani; 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine dayanılarak 2016 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 28 Aralık 2015 tarih ve 29576 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 2016/1 no’lu tebliğde belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde “Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası verilir” hükmü ile “Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır’’ hükmü uygulanacaktır. Sonuç olarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliğinin korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. Değerli Çiftçilerimiz, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, iyi ve verimli bir topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip çocuklarımızın geleceğini karartmayalım.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: