MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Birbirimizi o kadar yanlış anlıyoruz ki; dinlemeden verdiğimiz cevaplar büyük hasarlar bırakıyor ardından…
Bizi gören çocuklar da bu anlamsız davranışı alışkanlık haline getiriyorlar. Anlaşmak ve anlaşamamak büyük önem taşıyor yaşadığımız toplumda.
Buğusu üzerinde sıcak ekmek tadında bir kitap okudum. ‘Anlaşmak ve Anlaşamamak’ adlı bu eserde, “Kimileri için güzel olan, kimileri için çirkindir; bazıları için kötü olan, diğerleri için kötü olmayabilir... Burada adil bulduğumuz, ama başka yerde haksızlık sayılan şeyler vardır; bugün yasak olana, yarın belki de izin verilir... Yüzlerce ve yüzlerce şey konusunda insanlar aynı fikirde değildir, ama bir anlaşmazlıktan diğerine, yeni bakış açıları, fikirler, düşünceler, görüşler oluşur.” diyor.
Günışığı kitaplığı ve kitabın yayın editörü Müren Beykan, bu eserle çocuk okurlara yeni ufuklar açıyor. Kitapta Azade Aslan’ın Türkçe üzerindeki hassasiyeti de gözlerden kaçmıyor.
“Anlaşmak ve Anlaşamamak” adlı bu değerli eser, felsefeyi çocukların gündelik yaşamına ustalıkla yerleştiren ve dünyada milyonlarca okura ulaşan ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ dizisinin 30. kitabı…
Kitabın yazarı Brigitte Labbé, kitapta ele aldığı konuları çocukların dilinden ve çok yönlü işlerken, büyüklere de yol gösteriyor.
İnsanlar arasındaki diyalogu, uzlaşıyı, fikir ayrılıklarını, düşüncelerin değişmesini ve insanlığın gelişimini anlatan kitapta, Jacques Azam'ın karikatür tadındaki desenleri de, okul çağındaki filozofların çok yönlü düşünmesine katkıda bulunuyor.
Yazar Brigitte Labbé uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ dizisinde, çocuklara felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için "Çıtır Çıtır Felsefe" günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. İstanbul'da da okullarda çocuklarla bir araya gelen yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra ve iki kızıyla birlikte Paris'te yaşıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: