Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerindeki Kadın üreticilerinin ürettikleri ürünlerinin pazarlanması için üretici pazarının kurulması kararı alındı.
Haydar ŞENGÜL
Türkiye genelinde tamamı üniversite kadınlarından oluşan ilk ve tek İl tanıtım derneği olan ATAK-DER Adana’yı Tanıtma; Kültür, Sanat ve Turizm Derneği, etkinlik ve gezilerine devam ediyor. Adana’da geçtiğimiz aylarda hem Anneler Günü’nde ‘’Anneler Şöleni’’ hem de Babalar Günü’nde ‘’Babalar Şöleni’’ düzenleyerek anne ve babaların gönüllerinde taht kuran ATAK-DER bu kez de gezi programları başlattı.
İLK GEZİ KOZAN
Adana’yı Tanıtma; Kültür, Sanat ve Turizm Derneği’nin Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli temsilcisi olarak daha önce Başkan Zeycan Yılmaz tarafından atanan Dr. Emine Altıntaş’ın daveti üzerine Kozan çıkarması yapan ATAK-DER yönetim kurulu ve üyeleri unutamayacakları bir gezi yaşadı. Altıntaş Gayrimenkul Danışmanlık, Emine Altıntaş Yöresel Ürünler, Emine Altıntaş Ofis Şıklığı Mağazası sahibi ve aynı zamanda Bilim ve Sanat Gönüllüleri Dernek Başkanı olan Dr. Emine Altuntaş, Adana’dan gelen konukları ofisinde ağırladı. Kozan da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren ATAK-DER Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli temsilcisi Dr. Emine Altıntaş, ‘’Tarım ürünleri olarak taze sebze ve meyveler, karakılçık buğdayı ve diğer ürünlerden Bulgur, İçli köftelik malzeme, Dövme, Kesme, Yufka Ekmek, Göçmen ekmeği, Doğal ürünlerden Keçi boynuzu,, Sumak, Kekik, Ada çayı, işlenmiş tarım ürünlerinden Turunç reçeli, İncir Reçeli, Zeytin yağı, Salamura zeytinler, Turşular, Turunç ve Nar ekşisi, Kurtulmuş Hurma ve Narenciye , Şalgam, Ev tatlıları ve Hazır yemekler den Mantı, Baklava ve diğer tatlılar, İçli Köfte, Gözleme ve değişik börekler, El sanatlarından Kilim ve dokumalar, Yazmalar, örtüler, el işlemeleri, toprak ve ağaçtan yapılan el sanatları ve Ağaçtan yapılan malzemeler yaptığımız çalışmalar arasında yer alıyor’’ dedi.
Dr. Emine Altıntaş, yaptıkları çalışmalardan sonra hedeflerini de şöyle anlattı:
‘’ Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ilçelerinde özellikle kadın üreticilerin ürettikleri ürünlerin pazarlanması için Kozan’da bir üretici pazarının kurulması, bu pazarda Kozan dışındaki ilçelere satış stantlarının verilmesi, bu pazarda satılan ve öne çıkan üreticilerin ürünlerinin internet ortamında pazarlanması için bir sistemin kurulması ve belediyelerimizce bu sistemin desteklenmesi ve denetlenmesi, ürünler bölümünde belirttiğimiz ve öne çıkan pazarlanmasında sorun olmayan bazı ürünler için üretim merkezlerinin kurulması bunlara örnek olarak; Kozan Acarmantaş köyünde Turunç reçeli üretim ve eğitim merkezinin kurulması, Turunç ağaçlarının çoğaltılması, Karakılçık Buğdayı ile ilgili Ata tohumlarından üretilen bir sistemin kurulması ve bu Buğdayın üretiminin desteklenmesi ve ilçelerde yaygınlaştırılması , Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinde öne çıkan Baklagillerin Sumak, Keçi boynuzu, Hurma, Kekik, Adaçayı, Lavanta, Nar ekşisi gibi ürünleri için üretim ve pazarlama desteklerinin sağlanması, Pazarlama şansı olan el sanatları üretiminin desteklenmesi, ileri dönemlerde pazarlama şansı yükselen diğer ürünlerinde destek programına alınması.’’
ATAK-DER Başkanı Zeycan Yılmaz, kadın üreticilerinin her zaman yanında olduklarını ve destekleyeceklerini belirterek, ‘’Adana genelinde özellikle kadın üreticilerimizin her zaman yanındayız. Onları destekliyoruz. Kadın üreticilerimizin ürettiklerini pazarlaması ve bir üretici pazarının kurulması için Belediye Başkanlarımız ile görüşeceğiz. Kozan ilçemiz bu konuda öncelikli olabilir. Çünkü Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerimizle merkez konumunda’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kozan Belediye Başkanlığı ziyaret edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş tarafından karşılanan ATAK-DER Başkanı Zeycan Yılmaz ile yönetici ve üyeler kendilerini tanıtarak sohbet etti. Kozan’da kadın üreticilerin ürünlerini sağlıklı bir ortamda satışlarını yapılabilmesi için üretici pazarının kurulması isteğine sıcak bakan Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş, Kozan Belediyesi ve Başkan yardımcısı olarak bu konu üzerinde hassasiyetle duracaklarını, Belediye Başkanı ile görüşüp bu öneriyi gündeme alacaklarını ifade etti.
Daha sonra Sehlikzade Konağı - Sehlikzade Çiftliği gezildi ve ev sahipliğini Konağın sahibi Kemal Sehlikoğlu yaptı. Ardından Hurmalı Konak gezildi. Doğa ile iç içe olan Dağılcak ta yemek yendi. Yemeğin ev sahipliğini Prof. Dr. Hikmet Saygılı yaptı. Kozan gezi proğramına ATAK-DER’in kardeş derneği Adana Rpmanlar Derneği’nin Başkanı ve Yüreğir Belediye Meclis üyesi Ahmet Özyiğit ile Adana Romanlar Derneği Başkan yardımcısı Cumali Demirciler de eşlik etti.
ATAK-DER DEN KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
ATAK-DER Adana’yı Tanıtma; Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Zeycan Yılmaz, gezi programını değerlendirirken yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘’Bir taşla iki kuş vurduk misali hem tarihi ilçemiz Kozan’ı gezdik hem de buradaki kadın üreticilerimizin istek ve önerilerini temsilcimiz Dr. Emine Altıntaş tan dinleme ve öğrenme fırsatı bulduk. Biz Türkiye genelinde kurulan ve tamamı kadınlarımızdan oluşturduğumuz ilk il tanıtım derneği olarak ilimizde yaşayan gerek aile bütçesine ve gerekse yaşadıkları kentin gelişmesine katkıda bulunmak isteyen tüm kadınlarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Kozan Belediye Başkan Yardımcımız Alev Ataş, Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli temsilcimiz Dr. Emine Altıntaş, Prof.Dr. Hikmet Saygılı, Sehlikoğlu konağı sahibi Kemal Sehlikoğlu ve bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’
ATAK-DER Adana’yı Tanıtma; Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Zeycan Yılmaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Kararlar ile Yüreğir Belediye Başkanı Alİ Demirçal’nın kadınlara her zaman pozitif ayrımcılık yaptıklarını da ifade ederek iki başkanımızdan da kadın üreticilerimizin ürettikleri ürünlerinin pazarlanması konusunda üretici pazarının kurulması için görüşeceğini sözlerine ekledi.(HABER MERKEZİ)