Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, besicilerin feryadını Meclis gündemine taşıyarak kırmızı etle ilgili ithalat politikalarını sert bir dille eleştirdi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Barut, "Besicilerimizi artan maliyetlere ezdirmeyin. İthalata değil üretim ve üretene destek verin" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Hükümetin son 10 seneden beri benimsediği kırmızı etteki ithalat politikası artık üretimi durma noktasına getirdi. Besici son bir yıldır yapılan kontrolsüz ithalat yüzünden yetiştirdiği hayvanını zararına satıyor. Mart ayı itibari ile Uluslararası Et Konseyinin açıkladığı rapora göre karkas üretim maliyeti 32-33 TL bandındayken son bir ayda yeme gelen zam ve dolar kurunun artması ile bu maliyet 34 TL bulmuştur. Kurlardan dolayı yeme, gübreye, ilaca, mazota, elektriğe ve işçiliğe gelen zamlar yüzde 70'leri bulmuşken Nisan sonu itibari ile karkas et fiyat ortalaması ülke genelinde 30 TL civarı olup geçen sene ile kıyaslandığında fiyattaki artış sadece yüzde 8 civarı olmuştur" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Hükümetin son 10 seneden beri benimsediği kırmızı etteki ithalat politikası artık üretimi durma noktasına getirdi. Besici son bir yıldır yapılan kontrolsüz ithalat yüzünden yetiştirdiği hayvanını zararına satıyor. Mart ayı itibari ile Uluslararası Et Konseyinin açıkladığı rapora göre karkas üretim maliyeti 32-33 TL bandındayken son bir ayda yeme gelen zam ve dolar kurunun artması ile bu maliyet 34 TL bulmuştur. Kurlardan dolayı yeme, gübreye, ilaca, mazota, elektriğe ve işçiliğe gelen zamlar yüzde 70'leri bulmuşken Nisan sonu itibari ile karkas et fiyat ortalaması ülke genelinde 30 TL civarı olup geçen sene ile kıyaslandığında fiyattaki artış sadece yüzde 8 civarı olmuştur" dedi.