BAYRAM BESLENMENİZİ 6 ADIMDA DENGELEYİN!
Yayınlanma :
19.07.2021 11:39
Güncelleme :
19.07.2021 11:39


Kavurmadanfırına,mangaldan tencere yemeğine yeni kesilmiş kurban etleri sofralardaki yerlerini alırken sağlığı da düşünmek gerektiğini ifade edenMedline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, özellikle kronik rahatsızlığı olanların bayramda beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmelerini söyleyerek tavsiyelerde bulundu.
Hazımsızlığa karşı eti dinlendirin
Kurban Bayramı’nda en çok şikayet edilen sağlık sorunlarından biri hazımsızlık problemi. Bunun en büyük sebebi ise aşırı kırmızı et tüketimi. Çünkü kırmızı et sindirimi oldukça zor bir besin türü. Bu nedenle, yeni kesilmiş etler kas sertleşmesinden dolayı sert olacağından en az 1 gün buzdolabında dinlendirilmesi ve öyle tüketilmesi gerekiyor.
Protein dengenizi koruyun
Bayramda sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 öğünde de kırmızıet tüketiminin fazla olması çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğinden, beslenme planındakiyumurta, peynir, süt ve süt ürünleri gibi diğer hayvansal protein kaynaklarını azaltmakdaha dengeli bir protein alımına yardımcı olacaktır.
Öğün dağılımına özen gösterin
Bu dönemde ağır, kızartma içeren ve sık yenilen yemekler yerine öğün sayısını azaltmak ve bazı öğünleri zeytinyağlı sebze veya baklagil gibi hafif yemeklerle geçirmek,günlük kalori dengesini sağlayacağından istenmeyen kilo alımının da önüne geçecektir.
Fazla karbonhidrattan kaçının
Bayramda yemeklerin en büyük eşlikçisi, ekmek, pilav, makarna veya öğün sonrasında tatlılarlameyveler oluyor. Kırmızı et tüketimi yoğunken bir de basit karbonhidrat olarak adlandırılan beyaz ekmek, poğaça ve şerbetli tatlıların sık tüketimi metabolizmayıoldukça zorluyor. Bayramı keyfiyle yaşamak için hamur işlerinde tam buğday unu kullanmak, şerbetli tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlıları tercih etmek ve beyaz ekmek tüketim sıklığını azaltmak aşırı karbonhidrat alımını engelleyecektir.
Kabızlık için önlem alın
Aşırı et tüketimi olduğunda sebze ve meyve tüketimi ister istemez düşüyor, buna bağlı olarak lif tüketimi de azalıyor. Ancak lifler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin tek besin kaynağıolarak önemli bir yere sahipler. Eğer yeterli lif tüketemez ve bu yararlı bakterileri besleyemezsek kabızlık da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, öğünlerle beraber mutlaka bol miktarda sebze veya salata tüketmek ya da bir ana öğünü sebze yemeği, bakliyat yiyerek geçirmek ve bolca su içmekönem kazanıyor.
Hareketli olun
Öğünler bol yağlı ve etli, porsiyonlar ise büyük olunca sindirim problemleri de hemen peşinden geliyor. Bu durumu önlemek için yemeklerden sonra yapılacak kısa ama tempolu yürüyüşler metabolizmayı rahatlatırken, özellikle zencefil, papatya, rezene veya taze nane gibi bitki çaylarıise olası mide ve sindirim problemlerini yatıştıracaktır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: