Hüseyin SUNGUR
Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük camilerinden olan Sabancı Merkez Cami, Suriyeli mültecilerin dilenme noktası haline geldi. Ramazan ayı dolayısıyla özellikle Cuma günleri mekan tutan küçük yaştaki çocuklar, görenlerin yüreklerini yaralıyor.
Suriye’deki iç savaştan dolayı ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler açlık ve yokluk içerisinde yaşıyor. Suriyeli vatandaşlar açlık ve yokluktan dolayı hem kendileri, hem de çocukları cami önlerinde dileniyor.
Adana valisi başta olmak üzere, belediye başkanlarının, savcıların, emniyet müdürlerinin Cuma günleri namazlarını kılmak için uğrak yerleri olan Sabancı Merkez Cami’nin önünü Suriyeli mülteciler dilenmek için istila etmiş durumda. Suriyeli mültecilerin dilendiklerini gören vatandaşların kimisi para yardımında bulunurken, kimisi de para vermeden geçiyor.
Suriyeli mültecilerin 4-5 yaşındaki çocukları vatandaşlardan aldıkları paraları annelerine verirken, kimi vatandaşlarda bu duruma tepki gösteriyor.
Küçük çocukların dilendirilmesini yüzyılın ayıbı olarak değerlendiren vatandaşlar, “Suriyeli vatandaşları ülkemize aldık. Onların barınma, yeme-içme sorununu halledememişiz ki, dileniyorlar. Anne ve babaların dilenmelerini anlarız da, çocukların dilenmelerini nasıl hoş karşılayabiliriz? Bu çocuklar dilenmek yerine şu anda oyun oynamalılar. Bu çocukları dilendirmek günahların en büyüğüdür. Küçücük çocuklar ne anlar paradan? Bunları dilenmekten kimler kurtaracak” diye konuştular.
Sabancı Merkez Cami’sine valilerin, belediye başkanlarının, savcıların ve emniyet müdürlerinin namaz kılmak için geldiğini belirten vatandaşlar, “Suriyeli aileler, küçücük çocuklarını Adana’yı yöneten insanların geldiği camide dilendiriyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Bu nasıl bir annelik-babalıktır. Bir anne ve baba ne kadar zor durumda olursa olsun küçücük çocuklarına el açtırmamalı, dilendirmemeli. Burada yetkililere büyük görevler düşüyor. Suriyeli ailelerin dikkatleri çekilmeli ve dilenmeleri engellenmeli. Bunları önleyecek olan da Adana’yı yönetenlerdir. Küçücük çocuklar dilendirilmemeli” dediler.
Yorumlar
Kalan Karakter: