ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, temel besin kaynaklarının başında gelen ekmeğin ham maddesi olan buğday üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.Devletin yıllardır buğdaya fiyat farkı desteği olarak ton başına 50 lira verdiğini vurgulayan Doğru, “Ton başına prim yıllardır artmadı. Artık bunu artırmanın, buğday çiftçisine maddi destek sağlamanın zamanı geldi. Eğer çiftçi buğdaydan, başka ürünlere yönelirse ülke için gelecekte büyük bir tehlike var demektir” dedi. Doğru, temel besin kaynaklarının başında gelen ekmeğin ham maddesi olan buğday üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Kamuoyunda her yıl buğday fiyatları gündeme geldiğinde, ekmek fiyatlarının da tartışılmaya başlandığını ifade eden Doğru, “Gıda enflasyonunda hep çiftçi hedef gösterilir. Halbuki gıda enflasyonunu meydana getiren çiftçi değildir. Fırıncılar Federasyonu’nun verilerine göre unun ekmek maliyetlerindeki oranı yüzde 19’dur. Bu rakam buğday olarak hesaplandığında oran daha da düşer. Şu anda biz buğdayı hiç para almadan bedava versek bile halkımız 100 kuruşluk ekmeği 81 kuruşa yiyecek demektir. Bunu başka bir örnekle de açıklayabiliriz: Bizim yıllardır dalında 50 kuruşa sattığımız portakal İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde 4 liradan piyasaya sunuluyor. Demek ki biz portakalı dalında bedavaya versek bile vatandaş bunu 3,5 liraya yiyecek. 'Çiftçi fiyatları nedeniyle piyasada gıda enflasyonu oluşuyor' demek yanlıştır. Aradaki başka faktörlere bakmak lazım. Bunun sorumlusu da çiftçi değil, yüksek girdi maliyetleri ve aracılardır” diye konuştu.
ADANA
24 Mayıs 2018 - 16:38
'Buğday üretimi sürdürülebilir olmalı'
ADANA
24 Mayıs 2018 - 16:38