Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, “Beslenme planınızda yer alan bazı besinleri çiğ tüketmeniz kalbinizin dinç kalmasını sağlıyor. Çiğ besinler, kalp sağlığını koruyarak kolesterol ve şeker üzerinde de olumlu etki yaratıyor” dedi.Uzm. Dyt. Nilay Keçeci 10-17 Nisan Kalp Haftası öncesinde kalp sağlığını koruyan besinler hakkında bilgi verdi.
KALP İÇİN ÇİĞ VE SAĞLIKLI TERCİHLER…
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, kap için sağlıklı yiyecekleri şöyle sıraladı;
“Avokado: Kalp sağlığını koruyan besinlerin başında yer alan avokado, içerdiği pek çok vitamin ve mineral ile kan şekeri ve basıncını dengelemeye yardımcıdır. Çiğ olarak salata şeklinde ya da üzerine limon ve karabiber dökülerek de tüketilebilir. Avokadonun yağı fazla tüketildiğinde yağlanmaya neden olabilmektedir; ancak yeterli tüketimi omega 3 yağ asitlerini arttıracağından kalp ve damar sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Maydanoz: Maydanoz, kalp sağlığı için çiğ olarak tüketilmesi gereken yeşil sebzelerin başında gelir. Özellikle salatalarda ya da üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirilerek tüketilmesi; şeker, tansiyon gibi pek çok hastalığa olumlu etki ederek kalp sağlığının korunmasına ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olmaktadır.
Brokoli: Kalp sağlığına olumlu etki eden bir diğer yeşil sebze de brokolidir. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde ya da salatası yapıldığında ve yoğurtla karıştırıldığında damar yapısı ve yükselen kötü huylu kolesterolü düşürmekte etkisi oldukça yüksektir.
Kereviz: Çiğ olarak tüketildiğinde de en az yemeği kadar lezzetli olan kereviz, kalp sağlığı için en faydalı beyaz besinlerin başında gelir. Kereviz çiğ olarak yoğurt ile karıştırılıp salata, meze şeklinde de tüketilebilir. Kereviz, kalp krizi riskini önleme ve kalp ritimlerini düzenleme konusunda yardımcıdır. Kan basıncı ve damar yapısı üzerinde de olumlu etkilidir.
Zeytinyağı: Kalp sağlığı için omega 3 ve 6 içeriği yüksek olan zeytinyağı ve fındık yağı oldukça faydalıdır. Yemekler dışında her gün içerisine 1 tatlı kaşığı kadar atılan baharatlar ile birlikte pişirilmeden tüketilebilir.
Nar: Antioksidan özelliği yüksek olan nar, kırmızı besinlerin içerisinde kalbi en iyi koruyan besinlerdendir. Özellikle sabah saatlerinde 1 kase kadar nar tanelerini tüketmek kalp sağlığı başta olmak üzere, kolesterol ve damar yapısı için faydalıdır.
Kiraz: Yaz aylarında sofraların olmazsa olmazı kiraz, kalp sağlığına faydaları açısından paha biçilemez bir besindir. Antioksidan etkisi ve içerdiği mineraller ile kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen kirazı en doğalından kısacası dalından alıp, temizleyip günde 1 avuç tüketmek kalbiniz için şifa olacaktır.”
Çiğ tüket kalbini dinç tut
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, “Beslenme planınızda yer alan bazı besinleri çiğ tüketmeniz kalbinizin dinç kalmasını sağlıyor.
Yayınlanma :
04.04.2016 09:22
Güncelleme :
04.04.2016 11:00


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: