MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, geçtiğimiz aylarda budadığı nektarin ağaçlarında hasat gerçekleştirdi.
Lezzetli, iri ve güzel renkli meyvelerin genellikle güneşi gören iyi ve kuvvetli dallar üzerinde olgunlaştığını belirten Karademir, budama yapılan ağaçlardaki nektarinin diğer ağaçlara göre daha büyük ve kaliteli ürünler verdiğini hasat yapılan tarlada gösterdi.
Türkiye’nin şeftali, nektarin ve erik ihtiyacının Çukurova Bölgesi’nden karşılandığını belirten Semih Karademir, üreticilerin ihracat yönü açık, turfanda yönü önemli meyveleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
Karademir, “Şu anda Adana’da ağırlıklı olarak nektarin, şeftali ve erik hasadı yapılıyor. Zamanında budama yapan üreticiler tarlalarından kaliteli ürün alıyorlar.” diye konuştu
ADANA 7. SIRADA
Çukurova’nın bereketli topraklarında 539 bin hektarlık tarım alanı içerisinde meyve üretim alanının yüzde 5 olduğunu belirten Semih Karademir, meyve üretim alanlarının artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’deki tarım ekonomisi bakımından Adana’nın 7. sırada bulunduğunu anlatan Karademir, “Meyveciliğe daha çok destekleme primi verilmeli. Havza bazlı destekleme bir an önce yaşama geçirilmeli. 250-300 bin dekarlık pamuk üretilen alanlarda danışmanlarımızın yönlendirmesi sonucu bazı üreticiler meyveye geçti. Zaten çok büyük bir alanın da tek bir çeşide bağlanmaması gerekiyor. Bu konuda gerek Ziraat Mühendisleri Odası gerekse tarım danışmanlarımız kendisine başvuran üreticiyi bilinçlendiriyor.” şeklinde konuştu
VERİMDE BUDAMA ŞART
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, meyvenin veriminde düzenli budamanın şart olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Budamanın amacı; meyve ağaçlarını kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, gövde üzerinde dal sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının düzenli ve dengeli taç oluşturmasını sağlamak, meyve ağaçlarının bakımını, meyve hasadını, hastalık ve zararlılarla mücadele işlemlerinin kolaylığını sağlamak, kurumuş, hastalıklı, zarar görmüş, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş ya da zayıf dalları kesmek, meyve ağaçlarında ışığın iç kısımlara daha iyi girmesini sağlamak, meyve ağaçlarının her yıl düzenli meyve vermesini sağlamak ve meyvelerin kalitesini artırmak.”
Yorumlar
Kalan Karakter: