Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)-Adana'da bombalı drone ile İncirlik Hava Üssü'ndeki dünyanın en büyük sivil ve askeri uçağı boeing düşürmeyi, Alevi derneklerine saldırıyı yapmayı planlarken yakalanıp tutuklanan DEAŞ terör örgütü üyesi Rus vatandaşı Renat Bakıev’in (23) 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istemiyle açılan davaya başlandı.
Adana 11.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuklu Rus vatandaşı Renat Bakıev ile avukatı katıldı. Bakıev’in Türkçe bilmediğini söylemesi üzerine Arapça tercüman ile savunması alındı. Tercüman aracılığıyla Bakıev’e iddianame okundu. Bakıev savunmasını yapacağını belirterek süre istemedi. Bakıev, suçlamaları kabul etmeyerek, “Söz konusu suçla alakam yok. Ben daha önceki savunmalarıma katılmıyorum. Suriye’ye gidip DEAŞ’a katılmadım” dedi.
Daha sonra tanıklar M.U., M.M.D. ve P.B. dinlendi. M.U., “Sanık bizim otelimize geldi. Ebu Hanzala ile ilgili sorular sordu. Ben de araştırdım, örgütle ilgili olabileceğini düşünerek polise ihbarda bulundum” dedi. M.M.D. de, sanığın İmam Ali Derneği’ni kendisine sorduğunu, “Bunlar kafir” dediğini ifade etti. Kendisi ile konuşurken sanığın Türkçe konuştuğunu da belirterek, “Orada çok güzel Türkçe ile bunları söyledi” dedi. P.B., da, polisteki ifadelerini tekrarladığını belirtti.
Mahkeme başkanı, sanığa Kilis’te DEAŞ örgütüne üyelikten kesinleşmiş mahkumiyet kararını sorması üzerine sanık Bakıev, ayetler okuyarak cevap vermek istemedi.
Mahkeme heyeti, sanık Bakıev’in tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı tanık H.A.’nın dinlenmesi için 19 Mart 2018’e erteledi.
‘Uçak mı patlatsak?’
İddianamede, DEAŞ örgütü üyesi Rus Bakıev'in Alevi Derneği’ni bombalamayı planladığını ve keşif yaptığı belirtildi. Kaldığı otel sahibi M.U.’ya "Alevilerin Allah düşmanı olduğunu, Allah katında bir yerlere gelebilmek için onları öldürmenin gerektiğini" söyleyen Bakıev’in, otel sahibine, “Hilafet için, İncirlik nizamiyeyi mi, uçak mı patlatsak daha iyi olur? Boeing uçaklarını patlatmak daha iyi olacak?" diye sorduğu ifade edilen iddianamede, sanığın İncirlik Hava Üssü’ne gidip keşif yaptığına da dikkat çekildi. Keşif ardından Bakıev’in otel sahibine, “İncirlikte bulunan boş binadan Drone’ye bomba bağlayıp uçak patlatabilir miyiz?'diye sorduğu da kaydedildi. Bakıev’in cep telefonunda yapılan incelemede Rusça yazılan mesajın Türkçe çevirisinde "L... U'a 2800 TL lazım, zayıflamak için incirlik 17.44” yazarak şifreli mesaj ile İncirlik üssüne eylem gerçekleştirmek için kendisine para gönderilmesini istediği belirtildi. Bu arada, Bakıev'in yakalandıktan sonra sağlık raporu alınması için götürüldüğü Adli Tıp Birimi'nden kaçma girişiminde bulunduğu da belirtildi. Bakıev’in İncirlik Hava Üssü yakınlarında ve Alevi Derneği önünde yaptığı keşiflerle ilgili fotoğraf ve görüntülerde dosyaya delil olarak konulmuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: