MERYEM ÇAM
ADANA(GÜNAYDIN) - Akdenizin incisi Adanamız deniz turizminde adeta yok gibi. Denize kıyısı olan Yumurtalık ve Karataş ilçelerimiz mevcut. Hem de plajları, kumsalları, gölleri, yat limanları ile göz kamaştırıyor. Ayrıca, tarihle içiçe olmaları da ayrı bir avantaj. Ancak, bu iki sahil ilçemizde deniz turizmi için bu kadar avantajlar olmasına rağmen ne yazık ki yeteri kadar yatırım ve ilgiyi görmüyor. O yüzden de Adanalıların büyük kısmı iki adım ötelerindeki bu sahil ilçelerimize tatile gitmiyor. Denize girebilmek için yüzlerce kilometre uzaklıktaki Antalya, İzmir, Muğla, Mersin gibi illere tatil yapmaya gidiyor. Acilen bu iki sahil ilçemize turistik tesisler kurulmalı, yerli ve yabancı turistleri bu sahillerimize çekmeliyiz.
İlimizde mağara turizmi ve kayak turizmine yönelik potansiyel bulunmasına rağmen buraların da yine deniz turizmindeki gibi yatırım ve tanıtıma ihtiyacı var. Dağ ve doğa yürüyüşü, su sporlarında ise kıpırdanmalar yaşanmakta. Özellikle Seyhan Baraj Gölü rüzgâr sörfü yapmak isteyenlerin akınına uğruyor. Buraya yapılacak yatırım ve tanıtımla yerli ve yabancı rüzgar sörfü yapanları ilimize çekebiliriz.
Mağara Turizmi
Adana ilinde henüz araştırması yapılmamış mağaralar bulunmaktadır. Aladağ yakınlarındaki Bığbığı Mağarası eşsiz güzelliği ile mağara turizmine yönelik bir potansiyel sunmaktadır. Bundan başka ilde Cin, Culfa Keleri, Camlıköy Subatanı, Sütlük Subatanı, Adamkafalı Deliği ve Yılanlıyurt Subatanı gibi mağaralar da bulunmaktadır.
Deniz Turizmi
Kıyı Turizmi
İlimizin Akdeniz’de 160 Km. kıyısı vardır. Karataş ve Yumurtalık İlçelerinde plajlar, göller, kumsallar oldukça elverişlidir.
Yat Turizmi
Karataş ve Yumurtalık ilçelerindeki balıkçı barınakları yat turizmine oldukça elverişlidir. Turizm amaçlı yat limanı yapılmalıdır.
Kruvaziyer Turizmi
Yumurtalık ve Karataş kıyıları uygundur. Yat Limanı yapıldığı takdirde Kruvaziyer gemilerinin uğrak yeri olacaktır.
Turizim Amaçlı Su Sporları
Akarsu Turizmi (Kano-Rafting)
İlin kuzeyinde bulunan Feke ilçesinden geçen Göksu Deresi’nin Akarsu Turizmi (kano, rafting) açısından potansiyeli mevcuttur. Seyahat acentalarınca zaman zaman turlar düzenlenmektedir.
Sportif Olta Balıkçılığı
Dağlık kesimdeki akarsular, dereler ile baraj göllerinde, Karataş’ta Akyatan Gölü’nde ve Yumurtalık Dalyan’da sportif olta balıkçılığına yönelik potansiyel mevcuttur.
Rüzgar Sörfü
Seyhan Baraj Gölü’nde rüzgâr sörfü yapma olanağı vardır.
Sualtı Dalış Turizmi
Karataş ve Yumurtalık sahil kesiminde sualtı dalışı yapılmaktadır.
Dağ ve Doğa Yürüyüşü
İlin kuzeyini kaplayan Orta ve Doğu Toroslar, dağ ve doğa yürüyüşüne uygun koşullar sağlamaktadır. Yükseltisi 3000 m’yi aşan doruklar tırmanma, bunun daha alt kotları ise doğa yürüyüşleri için idealdir. Pozantı yakınlarındaki Karanfil Dağı’nda kamp yaparak doruklara ulaşmak mümkündür. Bu yer ayrıca dağ ve doğa yürüyüşleri için yoğun olarak kullanılan Niğde sınırları içindeki Çamardı yöresine de komşudur. Tırmanma için ikinci uygun alan Feke’ye bağlı Mansurlu köyüdür. Yöre, Demirkazık zirvesinin güney duvarına yakındır. Saimbeyli ilçesi yakınındaki Doğanbeyli de dağcılık ve doğa yürüyüşlerine elverişli bir diğer yöredir.
Trekking Güzergahları:
1- Başlama Pozantı-Hamidiye köyü - ;Mazmuru dağı, Bitiş Niğde – Demirkazık Dağevi Konaklama: Mazmuru mevkii.
2- Başlama Pozantı – Hamidiye Köyü- Eğni suyu (Konaklama)-Trak mevkii- Acısu (Konaklama)- Bitiş Yedigöze Şelaleri veya Aladağ ilçe merkezi.
Konaklama: Eğni suyu, Acısu mevkii.
3- Başlama Karaisalı ilçesi – Karakılıç köyü – Darıçukuru – Köşk - Damlama – Ekecik Belemedik köyü, Bitiş Bürücek yaylası.
Konaklama: Belemedik köyü.
Atlı Doğa Yürüyüşü: Pozantı ilçesi Güzergah; Armut Oluğu-Kızıldağ Yaylası Bitiş ve konaklama.
Kış Turizmi
Adana Pozantı ilçesi, Akçatekir, Elmalı Boğazı mevkiinde bulunan Kayak Evi ve Telesiyej Alanı’nda kayak merkezi yapımına uygun potansiyel bulunmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: