HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) – Türkmen Tahtacı Alevileri Derneği Başkanı Veli Dönmez, Sultan Nevruz kutlu olsun dileğinde bulunarak, “Nevruz’u her 21 Mart’ta ‘Sultan Nevruz’ adı ile kutladığımız halde bu bayram, Tahtacılar kutluyor diye görmezden gelinmiştir. Ancak başkaları bunu sahiplenmeye başlayınca ve Sovyetlerin dağılmasını takiben tüm Türk dünyasında özellikle Azerbaycan'da da çok önem verilerek kutlandığını görülünce Tahtacılar'ın Öz Türk olduğu ve Nevruz'un Türk Bayramı olduğu daha iyi anlaşılmıştır.” dedi
Veli Dönmez, “Nevruz hazırlıkları 5-6 gün öncesinden başlıyor ev temizliği yapılır gelen konuklara ikram edilmek üzere Nevruz için ‘Türkmen çöreği’, ‘Türkmen petiri’, ‘Külce’, ‘yağlı börek’, ‘Şekşeke’, ‘Koko bovursak’ gibi yemekler hazırlayan Türkmenler, ne kadar çok yemek hazırlanırsa, yeni yılın o kadar iyi geçeceğine inanıyorlar. Semini adlı yiyecek ise Türkmenler için Nevruz’un özel yemeği. Birkaç ailenin birleşip, büyük bir kazanda, buğday özüne, un, su ve şeker ekleyerek yaptıkları bu yemek, bir gün önceden pişirilmeye başlanıyor ve 21 Mart sabahı hazır oluyor.” diye konuştu
Ateş üzerinde atlama geleneğinin devam ettiğini belirten Dönmez, “Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Nevruz Bayramı'nda etkinliklerin düzenlendiği alana geleneksel bir şekilde Nevruz Ateşi yakılır. Çünkü ateş, tarih boyunca eski Türkler tarafından kutsal olarak sayılmaktaydı. Eski Türkler, ateşi kutsal saydıklarından dolayı ateşle oynamaz, ateşe tükürmez veya ateşi söndürmezdi. Ateşin kendilerini kötülüklerden arındırdığını ve hastalıklardan koruduğunu düşünen eski Türkler, Nevruz kutlamalarında da ateş yakarak üzerinden atlardı. Baharın gelişini simgeleyen Nevruz hayırlı olsun.” şeklinde konuştu
ADANA (GÜNAYDIN) – Türkmen Tahtacı Alevileri Derneği Başkanı Veli Dönmez, Sultan Nevruz kutlu olsun dileğinde bulunarak, “Nevruz’u her 21 Mart’ta ‘Sultan Nevruz’ adı ile kutladığımız halde bu bayram, Tahtacılar kutluyor diye görmezden gelinmiştir. Ancak başkaları bunu sahiplenmeye başlayınca ve Sovyetlerin dağılmasını takiben tüm Türk dünyasında özellikle Azerbaycan'da da çok önem verilerek kutlandığını görülünce Tahtacılar'ın Öz Türk olduğu ve Nevruz'un Türk Bayramı olduğu daha iyi anlaşılmıştır.” dedi
Veli Dönmez, “Nevruz hazırlıkları 5-6 gün öncesinden başlıyor ev temizliği yapılır gelen konuklara ikram edilmek üzere Nevruz için ‘Türkmen çöreği’, ‘Türkmen petiri’, ‘Külce’, ‘yağlı börek’, ‘Şekşeke’, ‘Koko bovursak’ gibi yemekler hazırlayan Türkmenler, ne kadar çok yemek hazırlanırsa, yeni yılın o kadar iyi geçeceğine inanıyorlar. Semini adlı yiyecek ise Türkmenler için Nevruz’un özel yemeği. Birkaç ailenin birleşip, büyük bir kazanda, buğday özüne, un, su ve şeker ekleyerek yaptıkları bu yemek, bir gün önceden pişirilmeye başlanıyor ve 21 Mart sabahı hazır oluyor.” diye konuştu
Ateş üzerinde atlama geleneğinin devam ettiğini belirten Dönmez, “Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Nevruz Bayramı'nda etkinliklerin düzenlendiği alana geleneksel bir şekilde Nevruz Ateşi yakılır. Çünkü ateş, tarih boyunca eski Türkler tarafından kutsal olarak sayılmaktaydı. Eski Türkler, ateşi kutsal saydıklarından dolayı ateşle oynamaz, ateşe tükürmez veya ateşi söndürmezdi. Ateşin kendilerini kötülüklerden arındırdığını ve hastalıklardan koruduğunu düşünen eski Türkler, Nevruz kutlamalarında da ateş yakarak üzerinden atlardı. Baharın gelişini simgeleyen Nevruz hayırlı olsun.” şeklinde konuştu