ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Orman Bölge Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların hayatiyetini bitiren zararlıyı bularak ortadan kaldırmak için gerekli tedbirleri almaya başladı. Öncelikle, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğünden davet edilen konunun uzmanları, Adana OBM Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü mühendisleriyle bir araya gelerek zararlı ve hasar tespit çalışması yaptılar.
Uzmanlar, ilk olarak Pos ve Karaisalı ormanlarına giderek ağaçların kurumasına yol açan zararlıların Akdeniz Orman Bahçıvanı, Akdeniz Çam Kabuk Böceği, İnce Dal Kabuk Böceği ve nadiren de olsa Çam Sürgün Bükücü Pası olduğunu tespit ettiler. Daha sonra böceklerin zarar verdiği ormanlara Bölge ve İşletme Müdürlüğü çalışanları ile birlikte giderek böceklerle mücadele usul ve esaslarını anlattılar. Burada SDÜ Orman Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Avcı tarafından, ağaç kurumalarının görüldüğü alanlardaki zararlının teşhisi ve mücadelesinin nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak anlatıldı.
Orman Zararlılarıyla Mücadele Şubesince takip ve kontrol edilen mücadele çalışmalarında ilk sonuçlar alındı. Mücadele tekniği böcek türüne göre belirlendi ve böceklerin yoğun olarak görüldüğü yerlerde, kurulan tuzak odunları ve feromon tuzakları ile zararlı böcekler çekilerek imha edildi.
Zararlı böceklerle mücadele çalışmaları hakkında bilgiler veren Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklıklardan dolayı kabuk böceklerinin üreme artışı yapabileceğine vurgu yaparak böcek zararlarının ‘dumansız yangın’ olarak bilindiğini belirtti. Erol,“Ormanlarımızdaki mevcut böcek miktarının en kısa zamanda ekonomik zarar eşiğinin altına düşürülmesi büyük önem arz ediyor, biz konunun uzmanlarıyla birlikte acilen alınması gereken önlemleri aldık ve hemen uygulamaya koyduk, şiddetli geçen kış bazı bölgelerimizde ağaçların bu tür zararlılara karşı zayıf kalmasına neden oldu, özellikle yeni sürgünler böcek istilasına maruz kaldı ve çabuk etkilendi, kabuk böcekleri çok küçüktür ama ağaçlara verdikleri zarar cüsseleriyle kıyaslanamayacak kadar büyük olabilmektedir, Kasım ayı sonuna kadar mücadeleye devam ederek bu zararlı böcekleri kontrol altına almayı hedefliyoruz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: