MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Puduhepa Bilim ve Sanat Onur Ödülü başta olmak üzere, fotoğraf dalında yedi uluslar arası ödülü bulunan, Adana ve Çukurova genelinde sanatsal yazıları ve çalışmalarıyla öncü rol üstlenen tıp doktoru S. Haluk Uygur, konunun uzmanı dostlarıyla çok önemli bir kitaba daha imza atıyor.
‘İlk Çağlardan Günümüze Çukurova Tıp Tarihi’ adlı kitap yakında okurlarıyla buluşuyor. Karahan Yayınevi tarafından hazırlanan kitapta konunun uzmanı çok güçlü bir yazar kadrosu bulunuyor.
Tıp Doktoru S. Haluk Uygur, Adana Tabib Odası Eski Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten / Çukurova Üniversitesi Eski Tıp Tarihi Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Uzel, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Serdar K. Girginer, Uzman Arkeolog Mehmet Emin Arıcı, Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ayça Gerçek, Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci, Adana Tabib Odası Eski Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayram, Tıp Tarihi ve Arkeometri Uzmanı Dr. Mehmet Gazi Kobaner, Tıp Tarihi uzmanı Bekircan Tahberer, Araştırmacı, gazeteci, yazar Nurettin Çelmeoğlu, Çukurova Üniversitesi Eski Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa B. Karademir, Araştırmacı, yazar Mehmet Ekrem Akçal, Tıp Doktoru Fulya Tüşümen ve Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran tarafından hazırlanan kitap, Çukurova’da dünden bugüne tıp çalışmalarını içeriyor.
ÇUKUROVA, TIP TARİHİNDE ÖNEMLİ
Kitap hakkında açıklamalarda bulunan tıp doktoru S. Haluk Uygur, dünya tıp tarihine bakıldığında Çukurova’nın çok önemli bir rolü olduğunun görüleceğini söyledi.
Uygur, “Tıp tarihi incelendiğinde karşınıza Çukurova çıkar. Bu yönüyle bu topraklar değerlidir. Zaten benim daha önce bu konuda bir yazım çıkmıştı. Biliyorsunuz ilk ilaç sudur. İlk insanlar kanayan yerlerini suyla temizlemişlerdir. En iyi ilaç sudur. Serumda olduğu gibi. Onun için insanlar su kenarlarında yaşamayı seçmişlerdir. Çukurova’da bu yönüyle sağlığın merkezi haline gelmiştir” dedi
Prof. Dr. İlker Uzel, Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Araştırmacı yazar Nurettin Çelmeoğlu ve Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan gibi konusunda uzman dostlarıyla bir araya geldiğinde bu kitap konusunun olgunlaştığını anlatan S. Haluk Uygur, kitabın güçlü bir ekip çalışması olduğunu vurguladı.
Meslek yaşantısında her zaman ekip çalışmasına büyük önem verdiğini dile getiren Uygur, “Önce 80 sayfalık bir kitap düşünülüyordu. Ardı ardına yapılan araştırmalar, elde ettiğimiz inanılmaz bilgi ve belgeler kitabı 360 sayfaya çıkardı. Arkadaşlarımız çalıştıkça kitap büyüdü. 14 Mart Tıp Bayramı’na yetiştirme kaygısı olmasaydı bu kitap iki katına çıkardı. Emeği geçen tüm dostlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: