ADANA (GÜNAYDIN) - TMMOB EMO Adana Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 11. Enerji Sempozyumu kapsamında “Enerjinin Geleceği” Paneli yapıldı. Panelde, plansızlık nedeniyle elektrikte bugün arz fazlası oluştuğu, bunun başka hizmetlerde kullanılacak kamu kaynaklarının özel santrallar lehine israf edildiğini de gösterdiği belirtilerek, bir kamu hizmeti olan elektriğin sadece “kar maksimizasyonu” hedefiyle hareket eden özel sektöre bırakılamayacağı, mutlaka kamu eliyle yürütülmesi gerektiği vurguladı.
EMO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil, başkanlığını yaptığı “Enerjinin Geleceği” Panelinin açılışında, TMMOB ve odalar üzerindeki iktidar baskısının giderek arttığına dikkat çekerek, bunun son örneğinin Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun yargı kararıyla görevden alınmak istenmesi olduğunu söyledi. EMO’nun da üzerinde baskılar olduğunu anlatan Yeşil, özellikle son dönemde Türk Telekom, yaz saatinin kalıcılaştırılması gibi konularda yaptıkları çalışmaların iktidarı rahatsız ettiğini kaydetti.
Hazine eski Müsteşar Yardımcısı Recep Hakan Özyıldız, “Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projelerine Mecbur muyuz?” başlıklı sunumunda, KÖİ’nin bir proje finansmanı olduğunu belirtti. Altyapı yatırımlarının inşaat ve işletme süresi olarak uzun vadeli olduğuna dikkat çeken Özyıldız, “İnşaatı uzun, işletme süresi de uzun olan bir projeye para aradığınız zaman ister kamu, ister özel olsun, uzun vadeli para bulmak zorundasınız” dedi. 2018 yılı bütçesine ödenek konularak, ilk kez özel sektörün KÖİ projeleri için aldığı dış borçlarına Hazine garantisi verildiğini belirten Özyıldız, “Siz bir kısım özel işletmenin borçlarını ‘şartlar yerine gelirse ben öderim’ diyorsanız, ‘Öteki kısmın borçlarını ödemem’ diyemezsiniz. Türkiye’de bugün reel sektörün 350 milyar dolara yakın borcu var dışarıya. Borç verenler her zaman ellerinde uygun silahlarla gelip sizden o tahsilatı yaparlar” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: