MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek Projesi Şirin Park otelde gerçekleştirildi. Yapılan toplantıya karma engelli örgütler, kadın örgütleri ve medya mensupları katıldı. Toplantıda gazetemizi Yayın Direktörü Mustafa Özke ile yazar Pelin Erkocu temsil etti.
Projede konuşan koordinatör engelli kadınları bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirten Avukat Özlem Kara; “Amacımız Türkiye’de engelli kadın ağı kurmak. Engelli kadınların ihtiyaçlarını daha kolay dillendirebildikleri daha kolay dayanışabildikleri, bir araya gelerek sorunlarını konuşabildikleri bir ağ oluşturmak amacımız. Bundan sonraki süreçte de engelli örgütleri ile karma örgütlerle hem de kadın sivil toplum kuruluşları birlikte hem deneyim paylaşarak farkındalık yaratarak çalışacağız” ifadelerini kullandı.
OLAYDAN MANŞETE
Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı tarafından desteklenen Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği ile Engelli Kadın Derneği ortaklığında yürütülen “Ayrımcılık: Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek “ projesi kapsamında, medyada engellilere yönelik ayrımcı dille mücadele için ‘Medya Dili Kılavuzu’ hazırlık çalışmaları Adana’daki arama toplantısıyla sürdü. Toplantıda katılımcılara Engelli Kadın Derneği hakkında bilgiler verildikten sonra, “Olaydan Manşete” çalışması ile “Engellilere Yönelik Algılar” konulu atölye çalışması yapıldı. BM Engelli Hakları ve CEDAW Sözleşmesi ışığında örnek haberlerin de değerlendirildiği arama toplantısında ‘Hak temelli bakış açısıyla haber yazımı nasıl olmalı’ konulu atölye çalışması da gerçekleştirildi. Yapılan çalışmanın sonunda engelli hakları konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla “Medya Dili Kılavuzu” hazırlanacak. Bu kılavuz aracılığıyla engelli kadınlarla ilgili yapılan haberlerdeki ayrımcı dilin değiştirilmesine ve engelli bireylerle ilgili basmakalıp düşüncelerin eşit haklar anlayışı temelinde dönüştürülmesine katkı sunulması hedefleniyor.
PROJE HAKKINDA
Proje kapsamında Nisan-Aralık 2016 döneminde, Eskişehir, Ordu, Antalya ve Bolu’da 2 fazdan oluşan ‘Farkındalık Atölyeleri’ düzenlendi. İlk aşamada; engelli kadınlar, engellilik, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet başta olmak üzere maruz kaldıkları çoklu ayrımcılık konularına dair bilgiler edinerek deneyim paylaşımında bulundular. İkinci aşamada ise örgütlenme-savunuculuk çalışmalarıyla birlikte engelli kadınların yerel ve uluslar arası düzeyde çözümün bir parçası olmaları amaçlandı. Projenin bir diğer çıktısı ise Evrensel Periyodik İnceleme ve Engelli Hakları Komitesi’ne yönelik önerilerin hazırlanması ve tavsiyelerde bulunulması olacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: