MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Müdürlüğünü Prof. Dr. Deniz Abik’in yaptığı Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bu yılki etkinlikleri sona erdi. Prof. Dr. Deniz Abik, katılımları ve katkılarından dolayı ÇÜTAM katılımcılarına katılım belgeleri sunarak, önümüzdeki yıl yapılacak etkinliklerde de bir araya gelme temennisinde bulundu.
ÇÜTAM Kültür Evi’nin son toplantısına katılan Güzel Sanatlar Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Birnur Eraldemir, “Sanat Hayata Nasıl Bakar? Sanat Ürünlerinin İlginç Hikâyeleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Eraldemir, “Sanat hayatla doğrudan ilişkili bir olgudur. Hayat istediği için sanat vardır. Hayat neyi istiyorsa sanat ona göre biçimlenir. Bu ikisi arasındaki bağı koparmak olası değildir. Bunu bize gerek kültür gerekse sanat tarihi açık bir şekilde göstermektedir.” sözleriyle sunumuna başlayan Prof. Eraldemir, sonrasında, birtakım sanat ürünlerinden ve buradan hareketle bu ürünlerin zemininde yer alan kimi ilginç hikâyelerden söz etti. Prof. Dr. Eraldemir, bu hikâyelerin zamanla birtakım imge/mit ve motiflere dönüştüğü çeşitli kültürleri aktararak hikâyelerden zamanla motiflere dönüşen ve sanat ürünlerine konu olan bazı imge ve motifleri tek tek açıkladı. Tavus kuşunun birçok kültürde önemli bir imge olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Eraldemir, “tavus kuşu Çin’de güzellik, sufi geleneklerde ise ilahi güçle ilişkilendirilmektedir. Bazı geleneklerde tavus kuşunun her tüyü farklı şeyleri temsil etmektedir.” dedi. Bu duruma örnek olarak bazı Asya minyatürlerini veren Prof. Eraldemir sunumda “insan başlı hayvan” imgesini de anlattı. Bu motifte genellikle baş kısmının bir kadına ait olduğunu ifade eden Prof. Eraldemir, bu motif için ineğin de önemli bir unsur olduğunu söyledi. Hint kültüründe bu durumun kutsallıkla ilişkili olarak daha belirgin olduğunu ifade etti.
Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Birnur Eraldemir’e katkı ve katılımlarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: