MESUT ÖZDEMİR
ADANA(GÜNAYDIN)-Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, belediyenin levha işlerinden dolayı 51 bin 134 lira borcunu ödemeyen Adana’nın İmamoğlu İlçe Belediye Başkanı Gazi Adamhasan’a kınama kararı verdi.
İmamoğlu Belediyesi’nin 2007 yılında levha işlerini yapan Eren Uluğtürkan, belediyeden 51 bin 134 lira alacağının ödenmemesi üzerine mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararına rağmen belediye ödeme yapmadı. Bunun üzerine reklam ajansı şirketi sahibi Uluğtürkan belediyeyi icraya verdi. Belediye icraya rağmen eksik ödeme yapması üzerine şirket sahibi bu kez ilamsız icra takibi başlattı.
Reklam ajansı sahibi, alacağının ödenmemesi üzerine avukatı aracılığıyla İmamoğlu Belediye Başkanı Gazi Adamhasan hakkında 21 Şubat 2017’de ‘Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe’ aykırı davrandığı gerekçesiyle Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na başvurdu. Etik kurulu yaptığı inceleme sonucunda, İmamoğlu Belediyesi’nin 51 bin 534 lira borcunun 43 bin 534 lirasını ödemediğini belirledi. Heyet, Belediye Başkanı Adamhasan’a belediyenin borcunu ödeyebilecek mal varlığı bulunmasına rağmen ödemeyerek yönetmeliğin ‘Dürüstlük ve tarafsızlık’, ‘saygınlık ve güven’ hükümlerine aykırı davrandığına karar verdi. Kararda şöyle denildi:
“..belediye için düşük miktarlı bir borç ödenmeyerek belediyeye karşı başlatılan icra işlemleri nedeniyle belediyenin itibarının zedelenmesine sebebiyet verilerek halkın devlete olan güven duygusuna zarar verildiği anlaşıldığından İmamoğlu Belediye Başkanı Gazi Adamhasan’ın Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9. Maddesinde yer alan ‘Dürüstlük ve tarafsızlık ilkesinin birinci ve ikinci fıkralarındaki ‘Kamu görevlileri; tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik… ilkeleri doğrultusunda hareket ederler’ ve ‘kamu görevlileri, takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanırlar’ hükümleri ile söz konusu Yönetmelik’in 10. Maddesinde yer alan ‘Saygınlık ve güven’ ilkesinin birinci fıkrasındaki ‘kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar’ hükümlerine aykırı davrandığına idari yargı açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.”
Yorumlar
Kalan Karakter: